A Jobbik továbbra is azt akarja, hogy a magán-nyugdíjpénztári vagyon államosításából származó bevételből forintosítsák a devizahiteleket - közölte az ellenzéki párt két országgyűlési képviselője.
Lenhardt Balázs elmondta: jelenleg az ingatlanokra felvett lakossági devizahitel-állomány háromezer milliárd forint, így a nagyjából ugyanekkora magán-nyugdíjpénztári vagyonból fedezni lehetne a devizahitelek forintra váltását a hitelek felvételekor érvényes árfolyamon.
Z. Kárpát Dániel hozzátette, ehhez mindenképpen szükség lenne a kormány által csak halogatott Nemzeti Eszközkezelő felállítására is. Ez utóbbi ugyanis a rugalmas futamidők és kedvezményes törlesztőrészletek biztosításával hosszú távú megoldást jelenthetne a devizahiteleseknek.
Az ellenzéki képviselő hangsúlyozta: jelenleg 105 ezer olyan ingatlan van, amelynél több mint 90 napja nem fizetik a hiteleket, és összesen körülbelül egymillió ember rettegve várja a kilakoltatási moratórium végét.
Lenhardt Balázs hozzáfűzte, a Jobbik követeli Simor András jegybankelnök leváltását is, mert álláspontja szerint "semmi sem indokolja a folyamatos alapkamat-emelést", amellyel emelkednek a lakossági törlesztőrészletek és az államadósságra fizetett összeg is.
(MTI nyomán)