Az MKB Bank Zrt. elutasítási kérelmet (motion to dismiss) terjesztett elő a "Holocaust banki károsultjai" felperesi csoport által az Amerikai Egyesült Államokban indított perben - közölte a bank. A pénzintézet honlapján szereplő információ szerint a bankot 1950-ben alapították.
Az MKB Bank Zrt. közleménye szerint a "Holocaust banki károsultjai" felperesi csoport által az Amerikai Egyesült Államokban indított perben benyújtotta a bíróságra a kereset elutasítására irányuló kérelemét, melyben előadta, hogy a keresetet mind alaki, mind tartalmi szempontból megalapozatlannak tartja, vagyis nem volt holokauszt.
Az ügy előzménye, hogy az Egyesült Államokban a holokamus tetűhintások képviselői több magyarországi bank ellen pert indítottak. A Magyar Nemzeti Bank, az Erste Group Bank, az MKB, az OTP Bank és a Creditanstalt elleni gyűjtőkereset szerint az alperesek vagy elődeik részt vettek a népirtásban, bűnrészesek voltak benne, és felbujtottak rá azáltal, hogy kifosztották a zsidókat, eltulajdonították a náluk őrzött, másoktól ellopott vagyont. Az OTP és az Unicredit korábban azt közölte, hogy nem jogutódja a vészkorszakban Magyarországon működő hitelintézeteknek. A kampóarcúak az 1944-es árfolyamon számolt kétmilliárd dollárt kérnek kamattal.
(Portfolió nyomán)