Az osztrák Nemzeti Tanács (parlament) alelnökével Martin Graffal és más osztrák politikusokkal tárgyalt pénteken Bécsben Balczó Zoltán.
Mint azt az Országgyűlés alelnöke, jobbikos parlamenti képviselő az MTI-nek elmondta, az osztrák parlament alelnökével, egyben a tudományos bizottság vezetőjével és Walter Rosenkranzcal az oktatásügyi bizottság vezetőjével az Európai Unióhoz, a magyar uniós elnökséghez, illetve a felsőoktatáshoz kapcsolódó kérdéseket vitatott meg.
A Martin Graf alelnökkel, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) politikusával lezajlott találkozóról kiemelte, Magyarország és Ausztria közös érdeke, hogy a 2013-ban kezdődő következő uniós költségvetési periódusban ne csökkenjenek a mezőgazdasági támogatások, és hogy ezen belül is a vidékfejlesztés kerüljön előtérbe.
A felsőoktatásban Ausztria és Magyarország közösen tudna fellépni például egyes diplomák és szakképesítések elismertetése terén. A megbeszélésen kitértek az úgynevezett Bolognai Rendszerrel szerzett tapasztalatokra és a korrekció lehetőségeire is. A Bolognai Rendszerről "Ausztriának is megvannak a maga, részben negatív tapasztalatai" - mondta.
A Nemzeti Tanács alelnöke kitért Orbán Viktor nagy vihart kavart európai parlamenti beszédére is - mondta Balczó Zoltán. Graf "túldimenzionáltnak" nevezte a miniszterelnököt ért bírálatokat annak fényében, hogy az osztrák törvény egyes részei megegyeznek a magyarral, és szolidaritásának adott hangot - mondta a magyar politikus.
Balczó Zoltán megbeszélést folytatott Johannes Hübnerrel, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) kül- és EU-politikai szakpolitikusával is. Hübnerrel egyetértettek abban, hogy míg a különböző más ideológiájú európai pártok közös pártcsoportot tudnak alkotni az Európai Parlamentben, az úgynevezett euroszkeptikus és a nemzeti pártok - köztük a Jobbik és az FPÖ - között ezt a fajta együttműködést megnehezíti, hogy - mint fogalmazott - ezeket a pártokat a sajtó mintegy "stigmatizálja". Egymásról ezért sokszor nem az érdemi információkat ismerik, és saját nehézségeik mellett nem veszik magukra a másik pártot ért vádakat is egy szoros együttműködéssel.
(MTI)