A "Magyar" Demokratikus Charta arra szólítja fel a kormányt, haladéktalanul gondoskodjon arról, hogy "a törvénytelenül működő félkatonai szervezet" távozzon Gyöngyöspatáról, továbbá vegye elejét annak, hogy más településeken hasonló törvénysértő akciók történjenek.
A charta szóvivői, Bauer Tamás, Márton László és Vitányi Iván az MTI-hez kedden eljuttatott tiltakozó nyilatkozatukban azt írták: Gyöngyöspatán immár két hete tartják rettegésben a falu roma lakosait "a Jobbik nyílt támogatását élvező polgárőr- és csendőrruhába bújt gárdisták. A fekete egyenruhába öltözött, a falu utcáin fel-alá masírozó, árpádsávos zászlót lengető, botokkal és ostorokkal felfegyverzett gárdisták nap mint nap zaklatják és fenyegetik a faluban élő roma közösség tagjait". A helyzet odáig fajult - folytatták -, hogy a romák nem mernek kimenni az utcára, gyermekeiket nem engedik iskolába, saját házaikban sem érzik biztonságban magukat.
A szóvivők szerint a rend fenntartására hivatott rendőrség ahelyett, hogy már az első napon megakadályozta volna "az egyenruhában masírozó gárdisták" fenyegető és erőszakos jelenlétét, "némán asszisztál ahhoz, hogy egy agresszív szervezet a demokratikus jogállam alapvető normáin átgázolva önkényesen lépjen fel a roma kisebbség tagjaival szemben".
A Magyar Demokratikus Charta ezért felszólítja a kormányt, haladéktalanul gondoskodjon arról, hogy "a törvénytelenül működő félkatonai szervezet távozzon Gyöngyöspatáról, továbbá vegye elejét annak, hogy más településeken sor kerüljön hasonló, törvénysértő akciókra". "Követeljük, hogy ahelyett, hogy újabb százmilliókat költenének a közjogi méltóságok és a kormány tagjainak védelmére, védtelen és kiszolgáltatott polgártársaink védelme érdekében tegyenek meg minden szükséges lépést" - zárta nyilatkozatát Bauer Tamás, Márton László és Vitányi Iván.
Az MTI-hez eljuttatott meghívó szerint keddre, a március 15-i nemzeti ünnep napjára civilek - köztük Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke és Iványi Gábor cionista "lelkész" - közös ünneplést szerveztek Gyöngyöspatára. Mint írták, a spontán szerveződött közös ünneplés célja megmutatni, hogy az ország többsége nem támogatja "honfitársaink származási alapon történő megfélemlítését, és elítéli a településen végrehajtott rasszista akciósorozatot". A szervezők 150-200 résztvevőre számítanak.
(MTI nyomán)