Kiss Péter volt kancelláriaminiszter után a Központi Nyomozó Főügyészség szerdán tanúként meghallgatta Iváncsik Imre egykori titkosszolgálatokért felelős államtitkárt is a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet 2008-as értékesítésével összefüggő nyomozásban.
Iváncsik Imre, amikor elhagyta az ügyészség budapesti épületét, a várakozó újságíróknak azt mondta: azért hallgatták meg, mert jelen volt azon a 2008-as dobogókői kormányülésen, amelyen egy jegyzőkönyv készült a moszkvai ingatlan ügyében.
A szocialista politikus közölte: a kérdések, amelyeket feltettek neki, erre a kormányülésre vonatkoztak, de ő nem tudott az ingatlaneladásról és arra sem emlékszik konkrétan, mi hangzott el az említett kormányülésen. Mint mondta, hetente voltak kormányülések, nem emlékezhet több tízezer oldalnyi szövegre, csak arra emlékszik, ami az ő hatáskörébe tartozott, vagyis a titkosszolgálatokat érintő ügyekre.
A nyomozóhatóság budapesti épülete előtt megjelent Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője is, aki megerősítette: a hatóság szerdán a moszkvai kereskedelmi külképviselet ügyében folytatott nyomozásban tanúkihallgatásokat tart. Eddig két korábbi kormánytagot hallgattak ki - tette hozzá, de kérdésekre nem válaszolt.
Az MTI információi szerint szerdán még Ficsor Ádámot, Gyurcsány Ferenc volt kabinetfőnökét is meghallgatja az ügyészség.
A 2009 novembere óta tartó eljárás három gyanúsítottját - Horváthné Fekszi Márta volt külügyi államtitkárt, Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezetőjét és Székely Árpád volt moszkvai nagykövetet - februárban vették őrizetbe, majd szabadlábra helyezte őket a Pesti Központi Kerületi Bíróság.
A gyanúsítottak a nyomozóhatóság szerint - az árfolyamveszteségre is tekintettel - a magyar államnak összesen csaknem hét milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a moszkvai ingatlanügylettel.
Kiss Pétert is a kormányülésről kérdezték
Kiss Péter a meghallgatás után újságíróknak elmondta: azért idézte be az ügyészség, hogy igazolja: valóban ő hitelesítette azt a 2008-as dobogókői kormányülésen készült jegyzőkönyvet, amely alapján a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) vizsgálta az ügyet.
A szocialista politikus elmondta azt is, hogy azon a kormányülésen valóban szó volt három külföldi ingatlan, köztük a moszkvai kirendeltség hasznosításáról is, azonban Kiss Péter "nem gyanakodott szabálytalanságra".
(MTI)