Elégettek egy izraeli zászlót a rendvédelmi dolgozók pénteki tüntetésén, a fővárosi Kossuth Lajos téren felépített színpadon pedig egy lécekből ácsolt akasztófát helyeztek el, annak köteléről egy csokor szegfű és egy zacskó narancs lógott - jelentették az MTI tudósítói a demonstráció helyszíneiről.
Az áprilisban megkezdett figyelemfelkeltő demonstráción a szakszervezetek kiszámítható, tisztes megélhetést biztosító életpályát követelnek, és azt szeretnék elérni, hogy a hivatásos állományúak változatlan feltételek mellett vonulhassanak nyugdíjba. A rendvédelmi dolgozók jobb munkakörülmények kialakítását sürgetik, továbbá azt kérik, hogy korszerű védő- és munkaeszközöket kapjanak.
 
 
A demonstráció résztvevői Kossuth Lajos szobra előtt gyülekeztek már péntek reggel 10 óra óta; a folyamatosan duzzadó tömeg estére már pár ezer főt számlált. A demonstrálók a különböző szakszervezetek logóival ellátott formaruhákban jelentek meg, de például a tűzoltók - néhány kivételtől eltekintve - teljes bevetési ruhában voltak. A szakszervezeti és a nemzetiszínű zászlók mellett sok fekete lobogót lehetett látni a tüntetésen.
A tüntetők délután elhagyták a Kossuth teret és sípolva, kürtölve, dudálva az Akadémia utcán a Belügyminisztérium elé vonultak. A vonulás alatt és a minisztérium előtt több füstbombát is eldobtak; az Akadémia utcában hamarosan semmit sem lehetett látni. A Belügyminisztérium előtt néhány percre felsorakozott a párezres tömeg - többen azt skandálták: "gyertek ki, gyertek ki!" - majd lassan továbbindultak a József Attila utca és a József nádor tér felé.
A téren, József nádor szobránál, a Nemzetgazdasági Minisztériumnál elégettek egy izraeli zászlót.
A rendezvény - komoly rendőri biztosítás mellett - békésen zajlik - jelenti az MTI.
Pintér csak tűzoltóknak ígért pénzt
"Ilyen fogadtatásban még nem volt részem" - mondta Pintér Sándor belügyminiszter fújoló tüntetők előtt. A belügyminiszter arra kérte a tüntetőket, hogy hivatásukhoz és esküjükhöz híven "fejezzék be a napot". A belügyminiszter szerint nem az utcán kell dönteni a rendőrségi törvényről. "Ilyen hangon nem lehet erről tárgyalni" - mondta. Pintér elmondta, hogy nem ígér semmit, de hozzátette azt is, hogy a tűzoltók 2004 óta nem kaptak túlórapénzt. "Ezt ebben az évben mindenki megkapja" - mondta.
Lehazaárulózták
A belügyminisztert beszéde közben többször is lehazaárulózta és kifütyülte a tömeg. Pintér szerint a tüntetők által kifogásolt dolgokról "ilyen hanggal" nem lehet tárgyalni, de hétfőre tárgyalást kezdeményezett a szakszervezetekkel.
Indul a fáklyás felvonulás, az Origó szerint ezren lehetnek még a Kossuth téren. A tüntetők most libasorban, fáklyákkal sorakoznak, és így fogják megkerülni a Parlamentet. "A hétfői találkozó a kormány utolsó utáni esélye" - mondta Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke Pintér Sándor beszédére reagálva. Árok üdvözölte viszont a belügyminiszter ígéretét a tűzoltók elmaradt túlórapénzének megtérítésével kapcsolatban.
Tűzoltósági hajó kísérte a felvonulókat
Véget ért a fáklyás felvonulás a Parlament körül, a tüntetők eloltják és kukákba dobálják a fáklyáikat. A felvonuláson mintegy kétezer ember vett részt az Origó tudósítójának becslése szerint, amikor pedig a felvonulók a rakpartra értek, egy tűzoltósági hajó is csatlakozott hozzájuk. "Huszonöt év nem elég?" feliratú transzparenst lehetett látni a hajón, amelynek többen is integettek.
(Origó)
További képek:












(Képek: MNO, Origó)