A Jobbik Magyarországért Mozgalom mély felháborodással értesült arról, hogy visszahelyezték a kolozsvári Mátyás-szobor elé a Nicolae Iorga román történész idézetét tartalmazó táblát, amelyen a következő felirat szerepel: „A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldvabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult.” Ezen idézet is azt a történelemhamisítást jeleníti meg, miszerint egyik legnagyobb királyunk román volt. Szintén aggodalomra ad okot, hogy Magyarország tétlenül szemléli erdélyi emlékhelyeink – köztük számos magyar történelmi személyiségnek végső nyughelyet biztosító Házsongárdi Temető – sorozatos meggyalázását. Alább folytatódik Szávay István közleménye.
Ezen megnyilvánulások azonban nem csak Erdélyben jellemzőek, emlékezhetünk az elmúlt hónapokból a vereckei emlékmű többszöri meggyalázására, az ungvári Petőfi-szobor karjának lefűrészelésére, Esterházy János kassai mellszobra felavatásának megzavarására, Wass Albert marosvécsi síremlékének és az aradi Szabadság szoborcsoportnak a megrongálására. Magyarország határozott fellépése sajnos minden esetben elmaradt.
A magyar kormány többször hangsúlyozta, hogy a szomszédos államok közül Romániával van az egyik legjobb kapcsolata, ám ahogy nap mint nap értesülhetünk róla, Erdélyben még mindig problémát jelent a két- vagy többnyelvű tájékoztató táblák kihelyezése, a román parlamentben az ellenzék továbbra is a soviniszta kijelentéseivel próbálja felszítani a magyarellenességet, és történelmi emlékhelyeink meggyalázását sem tudják vagy akarják megakadályozni a hatóságok. Kolozsvárott a házsongárdi temető évtizedek óta szabad prédája a román soviniszták rongálásainak, ahol legutóbb XIX. századi magyar síremléket romboltak le.
A Mátyás-szobor felújítását fele-fele arányban finanszírozta a magyar és a román fél, így a Jobbik természetesnek veszi, hogy a szoborcsoporttal kapcsolatos ügyekben a két ország egyeztet egymással. A hétvégén azonban egyoldalúan helyezték vissza azt a hazug feliratot, amely egyáltalán nem fogja elősegíteni a két nép közeledését.
A Jobbik Magyarországért Mozgalom arra kéri a kormányt, hogy azonnal szólítsa fel a román felet a magyarellenes megnyilvánulások aktív és passzív támogatásának beszüntetésére és a szükséges kisebbségvédelmi intézkedések megtételére. A konkrét ügyek tekintetében pedig követelje a kormány a tábla azonnali eltávolítását és a Házsongárdi temetőben való pusztítás megállítását!
Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke