A zöldségfélék E-coli fertőzöttségének veszélye miatt heti rendszerességgel végeznek vizsgálatokat Zala megyében - közölte Rigó Csaba, a Zala Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja pénteken Zalaegerszegen sajtótájékoztatón.
Toplak Péter, a Zala Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának igazgatóhelyettese arról beszélt, hogy a nyugat-európai hasmenésjárvány kitörése után azonnal, soron kívüli ellenőrizték a spanyol eredetű zöldségféléket.
A megyében öt multinacionális üzletben, 13 nagy- és 31 kiskereskedőknél végeztek vizsgálatot. Egyetlen üzletben találtak spanyol eredetű zöldséget; nem volt fertőzött sem a cukkini, sem a brokkoli, de származása miatt kockázatos besorolás alá esett, ezért ezeket a termékeket visszavonták a forgalomból és megsemmisítették - hangsúlyozta Toplak Péter.
Kiemelte: már a múlt hónapban nyilvánvalóvá vált, hogy a fertőzés nem a spanyol eredetű zöldségektől származik, de a mikrobiológiai ellenőrzéseket továbbra is fenntartják. Monitoringjelleggel - származási helytől függetlenül, magyar és import zöldségekre is kiterjesztve - heti rendszerességgel vizsgálják a zöldségféléket.
A járvány elsősorban a mosatlan zöldségfélékkel terjed, de nem kizárt a fertőzés a marha- és bárányhús útján sem. Magyarországon egyébként a mai napig nem igazoltak vissza E-coli fertőzést, egyetlen laboratóriumi vizsgálat sem lett pozitív.
Rigó Csaba szólt arról, hogy a rendszeres ellenőrzés több kiadást jelent a kormányhivatalnak, de ezt az összeget biztosítják, mert a legfontosabb feladatnak a megelőzést és az emberek védelmét tartják. Tárgyalásokat folytatnak a Vidékfejlesztési Minisztériummal, hogy a többletfeladatokra források érkezzenek.
(MTI)