Saját háza előtt lőtték meg tegnap hajnalban a veszprémi éjszakai élet egyik ismert alakját, Polgár Sándort, aki azonban túlélte a támadást. A gyilkossági kísérlettel két 26 éves férfit gyanúsít a rendőrség, egyikük korábban összetűzésbe került a férfival.

Az Árpád utcát tegnap órákra lezárták a helyszínelő rendőrök
Tegnap órákra lezárta a rendőrség Veszprémben a dózsavárosi Árpád utcát. Itt lőtte meg Polgár Sándort hajnalban a 26 éves helyi illetőségű S. T., aki vélhetően egy Luger típusú pisztolyt használt. Polgár Sándort hozzátartozói saját autójával szállították kórházba, ahol életmentő műtétet hajtottak végre rajta.
Polgárt jól ismerik a veszpré­miek, de nem szívesen beszélnek róla. A szórakozóhelyeken ferde mosollyal tudatják, kár kérdezősködni. A szomszédok, környékben élők pedig azért nem akarnak beszélni, mert félnek. „Tepsiben vinnék el, aki beszélne a Sanyi viselt dolgairól. Benne van mindenben, tudják: lányok, kábítószer meg védelmi pénzek, de nem csak itt. Hozzá tartozik a Balaton északi partja, sőt Székesfehérvár egy része is. Valakikkel egy korábbi ügy kapcsán konfliktusba keveredett. Most elrendezték” – mondta egy fiatalember, aki állítólag „aktív” kapcsolatban áll Polgárral. A közvetlen szomszédok azt mondták, kisebb durranásokat lehetett hallani, de sorozatban. Van, aki három, van, aki hat lövésről beszélt. A Magyar Hírlap úgy tudja, a férfi testéből öt lövedéket operáltak ki.
A Veszprém megyei kórház intenzív osztályára senkit sem engedtek fel. Rácz Jenő főigazgató is csak szűkszavúan nyilatkozhatott beteg állapotáról. Elmondta, hogy a hajnali órákban operálták meg a többszörösen meglőtt férfit. Állapota stabil ugyan, de még mindig életveszélyben van. Ha túl is éli a történteket, bizonyos, hogy maradandó károsodást szenvedett. A család, a barátok és üzlettársak szemmel láthatólag együtt törik a fejüket a történteken. Polgár háza elé délután egymás után gördültek be a sötétített üvegű, fekete autók, BMW-k és Mercedesek. A gépkocsikból magas, kigyúrt férfiak szálltak ki. Két huszonéves fiú ijedten nézte a leparkoló járműveket. „Hát ezért nincsenek a nehézfiúk a konditeremben” – mondták. Azt mesélték, hogy Polgár együtt edz a többi nehézfiúval. Ott, a konditeremben szoktak pénzkötegeket és kisebb csomagokat cserélni. Többen a védelmére is keltek a meglőtt férfinak, mondván, „jó ember az”, meg „jó apa”.
Tény, hogy Polgár Sándornak hosszú a bűnlajstroma, évtizedek óta ismert a rendőrség előtt. Üzleti kapcsolatban is állt a „Balaton egyik királyának” nevezett Molnár Péterrel, akit a saját autójában robbantottak fel Balatonalmádi és Szentkirályszabadja között, tizenhárom évvel ezelőtt.
A helyszínelés után a rendőrök több embert előállítottak, majd a késő délutáni órákban Frankó Marianna sajtószóvivő közölte, két férfit gyanúsítottként őrizetbe vettek. A gyilkossági kísérlettel a 26 éves olaszfalui S. T.-t, a bűncselekményre való felbujtással a szintén 26 éves veszprémi M. S.-t gyanúsítják. „A nyomozás jelenlegi adatai alapján a bűncselekmény elkövetésének oka az M. S. és a sértett közötti korábbi konfliktus volt” – mondta a szóvivő.
"Figyelték", de szabadon bűnözött

Polgár Sándor gyanúsítottként több nagyobb büntetőügyben is a rendőrök látókörébe került, a veszprémi férfi többszörösen büntetett előéletű. 2000 januárjában Budapestről jöttek érte kommandósok, és bilincsben hurcolták el Jutasi úti lakásából. Több leszámolásos merénylet, így az Aranykéz utcai robbantás kapcsán is felvetődött a neve. Nem véletlenül, hiszen Jozef Rohác 25-30 fős bandájának több tagja is Veszprém megyei volt. Néhány évvel ezelőtt életellenes bűncselekmény miatt ült a vádlottak padján, igaz, végül felmentették. Mostanában is figyelte a rendőrség Polgár ténykedését prostitúció elősegítése miatt, és az is felvetődött, hogy szórakozóhelyektől védelmi pénzeket szedett.
Friss: Beismerő vallomást tettek az elkövetők
A tegnap Veszprémben történt emberölés kísérletének gyanúsítottjai beismerő vallomást tettek. A két férfit már a bűncselekmény napján elfogták a rendőrök.
Tegnap hajnali fél ötkor Veszprém Dózsaváros részén saját háza előtt adtak le több lövést kézi lőfegyverből egy férfira. A 40 éves helyi férfit életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba.
Forró nyomon, több szálon indult meg a nyomozás, és néhány órával a bűncselekmény elkövetése után már a rendőrség látókörébe került a 26 éves veszprémi M. S. és a 26 éves olaszfalui S. T. A két férfit tegnap elfogták, és előállították a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságra, ahol mindketten feltáró jellegű beismerő vallomást tettek. A gyanúsítottak által elmondottakat megerősítette tanúvallomásában a tegnap este kihallgatott sértett is.
S. T.-t a támadás elkövetésével, míg M. S.-t a bűncselekményre való felbujtással gyanúsította meg a rendőrség. A nyomozás jelenlegi adatai alapján a bűncselekmény elkövetésének oka az M. S. és a sértett közötti korábbi konfliktus volt. A két félnek családi vonatkozású elszámolási vitája volt egymással. Ezt nevezte meg okként M. S., amiért barátját – a sértettet személyesen nem ismerő – S. T.-t az emberölésre felbujtotta. A nyomozás adatai szerint M. S. mutatta meg S. T.-nek haragosa házát, illetve adta neki a maroklőfegyvert. A felbujtással gyanúsított férfi azt állította barátjának, hogy haragosának sok pénze van, amelyet a bűncselekmény elkövetése után majd megszereznek, és azon megosztoznak.
A vallomások szerint S. T. egyedül ment tegnap hajnalban a házhoz. Becsengetett, majd az utcára kiérkező sértettre többször rálőtt. A férfit négy lövés érte, életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba.
A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya emberölés kísérlete miatt folytat az ügyben büntetőeljárást. A rendőrség előterjesztést tesz az őrizetben levő két gyanúsított előzetes letartóztatásának indítványozására.
Veszprém MRFK Sajtószolgálata
(MH - Police.hu nyomán)