Vona Gábor (Fotó: Hering J.)
Ha a rendvédelem, az egészségügy és a közoktatás terén nem lesz bérfejlesztés, Magyarországon összeomlik az államigazgatás. A cigányproblémáról a kormány a szavak szintjén sem hajlandó a közmegegyezésre. A Jobbik semmiféle együttműködésre nem hajlandó az MSZP-vel. Az Osztrák Szabadság Párt nem tartja szélsőségesnek a Jobbikot - közölte a sajtótájékoztatóján Vona Gábor.
Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerdán sajtótájékoztatón értékelte az Országgyűlés most véget ért tavaszi és nyári ülésszakát. A politikus elöljáróban kijelentette: az Orbán-Pintér-kormány több mint egy esztendővel ezelőtt egy fölháborodott országot vett át, ám mára oda jutottunk, hogy az ország lakossága megint föl van háborodva, s egyben csalódott is. Nyugodtan elmondhatjuk, hogy a magyar társadalom széles rétegei ma rosszabbul élnek, mint egy esztendővel ezelőtt a Bajnai-kormány idején.
A Fidesz társadalompolitikai céljait elemezve Vona leszögezte, hogy a kormánypárt egyetlen szándéka a törzsbázisának, a mintegy másfél-kétmillió szavazójának a megőrzése. A társadalom döntő többségét, nyolc - nyolc és félmillió polgárt viszont szeretné demoralizálni és eltávolítani a politikától, hogy saját maguk mondjanak le a demokratikus jogaik gyakorlásáról. A Fidesz arra számít, hogy a következő választásokon a saját szavazói elmennek, míg a többség nem él a politikai jogaival. A Jobbik felelőssége az, hogy ennek a fideszes stratégiának a sikerét megakadályozza, és képviselje azokat a magyarokat, akik szorgalmuk, elszántságuk tudatában úgy érzik, hogy a mostaninál sokkal jobban kellene élniük - hangsúlyozta a pártelnök.
A magyar társadalom széles rétege csalódottságának okai közül Vona Gábor elsőként azt emelte ki, hogy a polgárok komoly elvárással tekintettek a kormány irányában a beígért elszámoltatás terén, ám az elszámoltatás helyett kutyakomédia tanúi lehetünk. A másik nagy csalódás a szintén megígért munkahelyteremtés terén érte az embereket, mert ehelyett munkahelyvesztés következett be. A harmadik nagy elvárás a közbiztonság javítása volt, amely annyiban teljesült, hogy a kormány megteremtette a társadalom egy szűk rétegének a magánbiztonságát, élén Orbán Viktorral és Schmitt Pállal, akiknek a Terrorelhárítási Központ biztosítja a mindennapi álmát és nyugalmát - mondta a Jobbik elnöke.
Az elmúlt egy esztendő kormányzásának nagy vesztesei közül elsőként a közszférát említette. Mostanáig nem világos, hogy mit szándékozik tenni a kormány a rendvédelemben, egészségügyben és a közoktatásban dolgozók bérével, s egyáltalán hajlandó-e megkötni velük a Jobbik szerint elkerülhetetlen társadalmi szerződést. Ha az említett három nagy közszférai területen nem lesz bérfejlesztés, akkor Magyarországon összeomlik az államigazgatás.
A devizahitelesekről mint nagy vesztesekről szólva Vona kijelentette, hogy nagy hiba volt a kormány részéről az úgynevezett árfolyamgát ötlete, amellyel csak elodázták az érintettek problémáját. A Fidesz a Jobbik többszöri fölszólítására sem volt hajlandó megoldani az egyszeri forintosítást, s ezzel már szinte megoldhatatlanná tette a devizahitelesek baját.
Harmadik nagy veszteseknek a cigányprobléma áldozatait, a társadalom millióit említette a pártelnök, majd elmondta: a héten azzal a kérdéssel fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy legalább a szavak terén hajlandó-e közmegegyezést kialakítani a cigánykérdésben. A kormány azonban, akárcsak az elődei az elmúlt húsz esztendő folyamán, cigányügyben a homokba dugja a fejét, s ezáltal asszisztál több millió magyar ember mindennapi életének folyamatos megkeserítéséhez. A kormány cinikusan áll ehhez kérdéshez, amit az is bizonyít, hogy nemrégiben vitára hívta ki Orbán Viktort és a kormány tagjait a cigánykérdés megvitatására, ám a miniszterelnök válaszként cinikusan további jó munkát kívánt a Jobbik elnökének - mondta Vona.
Az egyházi törvénynek is megvannak a vesztesei, kivéve például a Hit Gyülekezetét - emlékeztetett a Jobbik elnöke. A kormánypártok legutóbbi húzását úgy is lehet értelmezni, hogy a történelmi, nagy hagyományokkal rendelkező egyházakat fokozták le a Hit Gyülekezetének a szintjére. Vona megismételte pártja már ismert kérdését: a Jobbik szeretné tudni, hogy a Hit Gyülekezete és személyesen Németh Sándor vajon mivel zsarolja a Fidesz és kormány vezető politikusait. A Fidesz-KDNP szavazótáborát is megosztja a házszabálynak, a parlamenti politikai etikának és a józan észnek ellentmondó döntés, amelynek értelmében Hit Gyülekezetét az állam által is támogatott egyházak sorába emelték.
A Nézőpont Intézet gyakran kutatja a Jobbikon belüli nem létező törésvonalakat, s ezért Vona nyilvánosan fölkérte az intézetet, ezúttal mérje föl azt is, hogy a Fidesz-KDNP szavazóbázisán belül hány százalék helyesli a Hit Gyülekezetének támogatott egyházzá nyilvánítását, s a fölmérés eredményét okulásképpen minél előbb hozza nyilvánosságra, mondta a politikus, majd kifejezte azon reményét, mindez nem idéz majd elő törésvonalakat a Nézőpont Intézet berkeiben.
A kormánypártok már a nemzeti jelképek ügyében is folyamatos önfeladást tanúsítanak, amit az is bizonyít, hogy a Nemzeti Színház igazgatója, Alföldi Róbert a történtek ellenére elmozdíthatatlan, s a magyar közéletben Orbán Viktor helye után az ő állása van a leginkább bebetonozva, mondta Vona Gábor, majd további példaként fölemlítette, hogy Károlyi Mihály szobra is a helyén áll. A Fidesz kormányzása semmiféle forradalmi változást nem eredményezett, s egyáltalán nem ébredtünk új országra. Továbbra is Horn Gyula és Gyurcsány Ferenc országában élünk, a változás csak annyi, hogy jelenleg Orbán Viktor a miniszterelnök - összegezte a sajtótájékoztatóját Vona Gábor.
Újságírói kérdésre válaszolva Vona Gábor kijelentette, hogy az LMP-és Karácsony Gergely javaslata ellenére a Jobbik nem gondol az MSZP-vel történő együttműködésre. Ez olyan elképzelés, mintha valaki a vegetarianizmus eszméjének terjesztése érdekében a farkasokkal szeretne együttműködést kialakítani - mondta a pártelnök, majd Karácsony Gergelyt további politológiai tanulmányok írására bátorította.
Vona Gábor végül kérdésen kívül fontosnak tartotta bejelenteni, hogy tisztázódott az Osztrák Szabadság Párt (FPÖ) és a Jobbik közötti viszony, amelynek megromlásáról legutóbb főleg a Magyar Nemzet cikkezett, valamint a Nézőpont Intézet ezúttal is a törésvonalak megjelenéséről adott ki jelentést. A Jobbik elnöke elmondta, hogy a félreértések tisztázására nyílt levelet írt Heinz Cristian Strachénak, az FPÖ elnökének, amelyre már meg is érkezett a válasz. Strache elnök azt írta, hogy a magyar sajtóban is megjelent, a Jobbikkal kapcsolatos kijelentések nem az Osztrák Szabadság Párttól, hanem az osztrák sajtótól származnak. Magyarán, az osztrák, majd a magyar sajtóban napvilágot látott hírekkel ellentétben az FPÖ nem nevezte szélsőséges pártnak a Jobbikot.
Hering József – Kuruc.info