Szombatra virradóra megrongálták a nagyatádi Wass Albert-szobrot. Nemcsak az alkotás, hanem annak környezete is fel volt dúlva: a környékbeli kukákat is mind feldöntötték, és megtöltötték építési hulladékkal.


- Pénteken este még 22 órakor arra jártak a közterület-felügyelők, amikor a lámpák megvilágították a szobrot, és nem volt semmi probléma, csupán reggel 9 órakor értesültem az esetről, amikor a rendőrség már helyszínelt – mondta Kovács Géza, a nagyatádi Wass Albert Alapítvány elnöke. – Bár azt tudjuk, hogy hétvégenként gyakran megtörténik, hogy néhányan rendetlenkednek, de felmerült bennem a kérdés: miért pont ezt a szobrot?
A szobor bronzból készült fej- és mellképe deformálódott, a középső márvány hasáb nem sérült, az alap-tartóból azonban leestek, letörtek darabok. Az alkotást most elszállították, és biztonságba helyezték, körülbelül százezres nagyságrendűre becsülik a kárt.
Kovács Géza hozzátette: a legfájóbb az eszmei kár, amit a tettesek okoztak; hiszen ez egy kultúra- és íróellenes cselekedet.
(Sonline nyomán)