A Népszabadság szerint már több száz rezidens felmondólevele gyűlt össze Bősze Ferenc veszprémi ügyvédnél, akit a Magyar Rezidens Szövetség kért fel arra, hogy dolgozza ki azokat a formanyomtatványokat, amelyeket a szervezet által kilátásba helyezett év végi tömeges „felmondóakció” során kívánnak igénybe venni.
A rezidensszövetség tavasszal ultimátumot intézett az egészségügyi kormányzathoz: amennyiben 2011. december végéig a szervezetnek nem sikerül megállapodnia a kabinettel a rezidensi és az orvosi bérek rendezéséről, akkor az érintettek tömeges felmondással megbénítják az egészségügyi intézmények működését.
Bősze Ferenc elmondta, négy formátumban készültek el a biankó nyilatkozatok, ezek közül az egyes rezidenseknek kell a saját szerződésüknek megfelelően kiválasztaniuk, hogy határozott vagy határozatlan időtartamú munkaviszony felmondással, illetve közalkalmazotti jogviszony esetén lemondással válnak-e meg az állásuktól. A formanyomtatványokat a rezidensszövetség honlapjáról lehet letölteni, majd a kitöltött nyilatkozatokat postán kell eljuttatni az ügyvéd irodájába.
Az ügyvédtől megtudtuk, hogy a letétként iktatott felmondásokat nem a saját páncélszekrényükben tárolják, hanem hetente egy alkalommal az egyik veszprémi bankfiókban az erre a célra bérelt széfben helyezik el. Bősze a rezidensszövetséggel kötött megállapodása alapján nem adott felvilágosítást az eddig összegyűlt felmondólevelekről, más forrásból úgy tudjuk, eddig már több százan helyezték letétbe a nyilatkozataikat.
Bőszétől viszont megtudtuk, hogy a Magyar Rezidens Szövetség tervei szerint leghamarabb augusztus végén hozzák nyilvánosságra az első részadatokat arról, hogy addig hányan helyezték letétbe a felmondásukat.
A létszámnak fontos szerepe lesz a végelszámolásnál: információink szerint legalább háromezer nyilatkozat szükséges ahhoz, hogy a rezidensszövetség, valamint az akciójukhoz csatlakozó Magyar Orvosok Szövetsége és a Magyar Orvosi Kamara élesítse a felmondóleveleket, azaz felfedje az érintettek személyét, és elküldje a dokumentumokat a munkáltatóknak. Ha december végéig ennél kevesebb rezidensi felmondás kerül letétbe, akkor azokat csak akkor élesítik, ha valamelyik szakterület felülreprezentált lenne, és a távozók önmagukban is képesek lennének megbénítani az egészségügy egy-egy területét.
A felmondások letétbe helyezőinek személyes adatait titkosan kezelik, azokat még a rezidensszövetség sem ismerheti meg. Az anonimitást részben az indokolja, hogy a hátralévő időben a munkáltatók ne alkalmazhassanak retorziókat a távozásukat fontolgató fiatal orvosokkal szemben, másrészt, ha az érdekvédelmi szervezeteknek év végéig mégis sikerülne megegyezniük a kormányzattal, akkor okafogyottá válna az akció, amit akár az utolsó pillanatban is lefújhatnak.
(Nol)