A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom több tagja összetűzésbe keveredett a Sziget Fesztivál bejáratánál a biztonsági őrökkel. A hatóság emberei egyelőre pár méterről figyelik az eseményeket, a HVG szerint pedig Zagyva György Gyula (Jobbik) országgyűlési képviselő tárgyal a rendőrökkel.

22.00: Egy 10-20 fős, zömmel Betyársereg feliratú pólót viselő csoport ismételten megpróbált bejutni a Szigetre, de a rendőrök megakadályozták a kísérletet. A rendőrök előállították Zagyva Gyulát is, amire kissé feszülten reagáltak a tüntetők, de végül nem sokkal fél tíz után önszántukból elhagyták a K-híd környékét, azzal, hogy szombaton ismét visszajönnek, mivel este hattól tízig van területfoglalási engedélyük tüntetésre.

A jobbikos képviselőn kívül négy tüntetőt állítottak elő rendzavarásért. Öt másik személyt ugyanakkor kábítószerrel való visszaélés miatt állítottak elő a BRFK munkatársai. (Index nyomán)
21.05: Az MTI helyszíni tudósítója azt tapasztalta, hogy Zagyva György Gyula, a HVIM tiszteletbeli elnöke a fesztivál főbejáratához szervezett tüntetésen felszólította az embereket, hogy próbáljanak együtt bemenni a rendezvény területére. Ezt követően a mintegy 70 tüntető megindult a főbejárat felé, ahol biztonsági őrök és rendőrök fogadták őket, így nem sikerült bejutniuk a fesztiválra.

21.05: A rendőrség elkezdte a csoport feloszlatását, többeket kiemeltek már, és igazoltatás után az időközben megérkezett rabszállítóba raktak. A rendőri akciót "ÁVH, ÁVH" kiáltásokkal kommentálják a HVIM tagjai. (Index nyomán)
20.50: Az Index szerint mintegy húsz vármegyés néz „farkasszemet” kb. ugyanennyi rendőrrel és In-Kal-bérenccel a K-hídnál. Néhány vármegyés jeggyel bejutott a Szigetre, a többiek egyelőre a bejáratnál tömörülnek. A rendőrség állítólag lezárta az odavezető utakat, ami miatt dugó alakult ki a környéken, a konzumidióta söpredéknek szervezett agyromboló partira érkezőket pedig csak egy helyen tudják beengedni az ott tüntető HVIM-tagok miatt.

A rendőrség szóvivője úgy tájékoztatta a sajtót, hogy nekik nincs joguk közbelépni, amíg rendbontás nem történik, lévén magánterületről van szó. (Index nyomán)
20.40: Nem sokkal fél nyolc előtt Zagyva György Gyula (Jobbik) vezetésével a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom 25-30 tagja, egy Árpád-sávos zászlót lengetve igyekezett bejutni a Sziget Fesztiválra, amikor kisebbfajta dulakodás alakult ki a biztonsági őrök és a tüntetők között, akik a pár méterrel arébb, két sorban sorakozó rendőröknek kiabáltak.
A szóváltást követően a 25-30 fős csoport tagjai a bejáratnál várakoztak, komolyabb atrocitás eddig nem történt. A várakozó vármegyések miatt csak bizonyos kapukon lehet belépni, információink szerint kisebbfajta "torlódás" alakult ki ezért a bejáratoknál.
Nem ez az első próbálkozás
A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom nevében a Sziget idejére meghirdetett tüntetés bejelentője egymaga megpróbált kedden is bejutni a fesztiválra, de a biztonsági őrök kitessékelték. Gyimesi Zoltán egy videós kollégája kíséretében akart belépni, elmondása szerint azért, hogy "felmérje a terepet", ezek után pedig minden nap újra kíván próbálkozni.
Ellentüntetést is szerveztek az antifák, egyelőre viszont nem láthatóak
Demonstrációt tartanak a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom "Magyarországot lejárató tevékenysége" ellen péntek este hat órától a Sziget Fesztivál bejáratánál - jelentette be - hol máshol? - a Klubrádióban az egyik szervező. Torsa Mátyás, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elleni demonstráció egyik szervezője elmondta, reméli ezután mindig lesz egy olyan "demokratikus" ellenerő, amelyik nem hagyja, hogy a "szélsőjobb" masírozzon. Hogy a tüntetés megakadályozása és a demokrácia hogy fér össze, arra nem tért ki a bátor partizán, igaz, nem is kínozták ily mélyenszántó gondolatokkal őt a Klub riporterei.
Mint ismeretes, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) időpont-módosítást kért a még januárban, a Hajógyári-szigeti nagyrétre bejelentett, augusztus 1-jétől induló, és a Sziget Fesztivál idején is tartó demonstrációjának megtartására, a radikális csoport augusztus 1-je helyett 9-én kezdte volna meg – az elvileg a benzinárak emelkedése ellen – meghirdetett tüntetést, ezt azonban a rendőrség már nem vette, nem is vehette tudomásul.
Időközben ugyanis a területet az önkormányzat ideiglenesen bérbe adta a fesztiválszervezőknek, s így az már nem minősül közterületnek. A rendőrségnek viszont nincs hatásköre a magánterületet érintő kérelem tekintetében, így „a bejelentett demonstráció tudomásul vételére sincs mód”.
(HVG nyomán)