A Népszabadság információi szerint Jáksó László televíziós műsorvezető cége Marslakók címmel napi szappanoperát fog gyártani a "közmédiumoknak", a jövő év első felében induló napi sorozat a "Magyar" Televízió képernyőjén fog jelentkezni. A több évre szóló, milliárdos nagyságrendű koprodukciós szerződést hétfőn írták alá.

Így néz ki egy igazi marslakó - de ez sajnos nem a Marson él, a Heti Hetest, a magyargyűlölő zsidók kedvenc műsorát vezeti immár tizenegy éve
A közmédia műsorait gyártó és vagyonával gazdálkodó Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap hétfőn este csak egy rövid közleményt adott ki, amely szerint szerződést kötött egy a jövő év elején induló, napi televíziós sorozat gyártásáról. Ezt azzal indokolták, hogy a „közmédia megújítása során a modern televíziós formátumokat is használni kívánjuk a közmédia csatornáin”. A társaság közleménye a szerződés semmilyen részletét nem tette közzé.
A Marslakók című napi szappanopera gyártása már évek óta a köztévé tervei között szerepelt, csak eddig nem volt rá pénze. Az MTV közalapítvány kuratóriumi elnöksége 2009. május 13-i ülésén egyszer már előzetes hozzájárulását is adta az MTV és a Brand Lab Tanácsadó Kft. között a Marslakók című produkció gyártásáról szóló szerződés megkötéséhez, de akkor az MTV nem tudta kigazdálkodni a napi szappanopera éves több százmilliós költségvetését. Korábban Jáksó László megerősítette a lapnak, hogy a Marslakók alapötlete eredetileg tőle származik, és azóta megvette a tévével előszerződést kötött Brand Lab Kft.-t is Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadó testvérétől.
A lap információja szerint Jáksó az új televíziós sorozat gyártására július elsejétől egy teljesen új céget hozott létre, amelynek a Marslakók Produkciós Kft. nevet adta.
A Marslakók koprodukciós alkotás lesz, az MTVA pénzt és gyártási kapacitást ad hozzá. A szerződés egyik fontos pontja, hogy a Marslakók szerzői jogainak döntő többsége is a közmédiumnál marad, így a sorozat esetleges további eladásából az MTVA húzhat hasznot, és nem kell majd külön jogdíjakat fizetni az ismétlésekért sem. (Isteni szerencse!) Az MTVA és a Marslakók Kft. közötti szerződés legalább három évre szól, az összeg megközelítheti a kétmilliárd forintot is.
(Nol nyomán)
Kapcsolódó: