- Értetlenül állunk a történtek előtt - nyilatkozta a Napló-online-nak Móroczné dr. Tóth Ildikó, a várpalotai kórház szakértő igazgatója az illegális abortuszokkal kapcsolatban.
Az ugandai származású szakorvos Magyarországon végezte orvosi tanulmányait, és több éve dolgozott szerződéses viszonyban Várpalotán és további két másik intézményben. - Nagyon sok betege volt, szerették őt, korrektnek és megbízhatónak tartották - mondta Tóth Ildikó.
- Két hónapja az ügyészség iratokat foglalt le a kórházban, akkor azt mondta, neki semmi köze hozzá. Hazánkban legálisan lehet kérvényezni az abortuszt a terhesség 12. hetéig, és az ÁNTSZ bizottsága nem igazán szokta megtiltani az eljárást. Hozzánk a hölgyek már a megfelelő dokumentumokkal érkeznek. A lefoglalt korlapok is teljesen szabályszerűnek tűntek, így nem is értem, mi volt illegális. Az biztos, hogy a beavatkozásokat nem a saját rendelőjében - mely a kórház régi épületében egy a folyosóról nyíló szoba - sem a mi műtőinkben nem végezhette el. Arra a nyomozóknak kell választ találniuk, hogy hol. A jövőben biztosan nem fogunk vele tovább dolgozni, mivel ez az eset komoly presztízsveszteséget okozott az intézményünknek - árulta el végül az igazgatóasszony, akitől azt is megtudta a lap, hogy az orvost saját asszisztense - egyben jelenlegi élettársa - jelentette fel.
A városban egyébként az a szóbeszéd járja, hogy szerelemféltés áll a feljelentés mögött. Az illegálisan végzett abortuszokért pénzt kért az orvos, többen tudni vélik, ebből fedezte plusz kiadásait.
"Illegális magzatelhajtás"
A magzatgyilkosságnak sajnos megvannak "a törvényes okai és feltételei" (a várpalotai orvos azonban némi pénzért szemet hunyt ezek fölött).
A művi abortusznak a magyar jog szerint két formája van: az engedélyezett és a törvénytelen. Míg az "engedélyezett" abortuszt a törvény engedélyével, az előírások betartásával hajtják végre, addig a "törvénytelen" abortuszt a törvények tiltása ellenére végzik, fokozott veszélynek kitéve ezzel a nő életét is. 
A "törvényes abortusznak" három fő oka lehet:
- A várandósság az anya életét vagy egészségét veszélyezteti, illetve a magzatnak genetikai illetve egyéb károsodása van.
- A terhesség bűncselekmény - nemi erőszak, vérfertőzés - következménye.
- Az állapotos nő súlyos válsághelyzetben van: anyagi nehézségek, családi állapot, apa hiánya, az anyának már több gyermeke van, és nem kíván újabbat, vagy túl fiatal, kiskorú a gyermeke felneveléséhez.
Az abortusz előtt a nő köteles védőnői tanácsadáson megjelenni, s határozott kijelentést tennie, hogy meg akarja gyilkoltatni a magzatot. Ez teljesen anonim. A második beszélgetés alkalmával kapja meg az állami engedélyt a beavatkozásra, e nélkül az abortusz illegális. Harmadik lépésként a nő felvételt nyer a választott kórházba, ahol végrehajtják a "terhességmegszakítást". A nő szabad akaratából a beavatkozásra a magyar állam a 12. terhességi hétig ad engedélyt, azután csak különleges orvosi indok mellett végezhető el. Fiatalkorúak esetében a terhesség megszakítása a 18. hétig engedélyezett.
Korábban írtuk: Üzletszerűen elkövetett magzatelhajtással gyanúsítanak egy várpalotai orvost
Korábban írtuk: Ezt ma közölte a rendőrség. Az orvos előzetes letartóztatását szerdán rendelte el a veszprémi bíróság - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság.
A gyanú szerint az orvos méhszájseb-kezelések ürügyén pénzért abortuszműtéteket végzett el a rendelőjében. A Veszprém megyei napilap, a Napló online oldala azt közli, hogy nőgyógyász szakorvost az egyik páciense jelentette fel rendőrségen.
(MTI - Napló-online nyomán)