A Jobbik csütörtökön feljelentette Kertész Ákos írót az ügyészségen közösség elleni izgatás, rágalmazás és becsületsértés bűncselekmények miatt - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján az ellenzéki párt szóvivője.
Mirkóczki Ádám sajnálatosnak nevezte, hogy ezt a beadványt a Jobbiknak kellett elkészítenie. Álláspontjuk szerint ez a kormány vagy más hivatalos szerv feladata lett volna hivatalból eljárva. A Jobbik éppen ezért felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul tegye lehetővé az állami kitüntetések visszavonását Kertész Ákos esetében. Jobbik már kedden jelezte, hogy feljelenti Kertész Ákost, ezt ma meg is tették.
A kitüntető cím adományozásáról szóló törvény szövege szerint a kormány előterjesztésére a köztársasági elnök vonhatja vissza a Kossuth-díjat, Schmitt Pál ezzel kapcsolatban szerdán levelet írt Orbán VIktor miniszterelnöknek, amelyben azt írta: az állami kitüntetésre az válik érdemtelenné (kitüntetését vissza kell vonni), akinek magatartása "hazánk és nemzetünk alkotmányos értékrendjét megsérti". Ezért arra kéri a kormányt, hogy a levelében foglaltakat az állami kitüntetésekről szóló sarkalatos törvény megalkotása során is vegyék figyelembe.
(MTI)