Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi nem vette át a Magyar Örökség-díjat - írja a Népszabadság.
Eredetileg Komoróczy Géza professzort kérték fel a laudáció megtartására, de a bírálóbizottság elégedetlen volt a szöveggel. Komoróczy cenzúraként élte meg a bírálatokat, és - mint arról az Élet és Irodalomban beszámolt - elhagyta az ülést.
Juhász Judit, a díjátadó ünnepség házigazdája a Népszabadságnak azt mondta: a bizottság egységesen úgy foglalt állást, hogy a laudáció tartalma nem méltó a díjazotthoz. A testület másvalakit kért fel a méltatás megírására.
Schweitzer József viszont az ilyen előzmények után úgy döntött: kéri, hogy tekintsenek el a díj átadásától. A nyugalmazott főrabbi a lapnak hangsúlyozta: évtizedes barátság fűzi Komoróczy Gézához, és szolidáris vele.
Komoróczy egyébként nem csak tehetségtelen történész, aki egy laudációt sem képes megírni, hanem notórius antimagyar is, nem hiába barátja a főrabbinak. Legutóbb a Gyurcsányt védelmező nyilatkozat alatt olvashattuk a nevét, korábban pedig a szovjet megszállást vette védelmébe. És ilyen alakok írnak még mindig laudációt - ilyen alakoknak...
(Kuruc.info - MTI nyomán)