A tegnapi Magyar Nemzet lehozott egy hangvételében a múltkori, szélsőségesen, a cigánytémában általában lényegesen korrektebb laphoz méltatlanul cigánymentegető miskolci rendőr-főkapitányi riporthoz hasonlító anyagot: a fakabát valami egészen felháborító módon hazudik és csúsztat. A fideszes rajvédelem jegyében, ugyebár. Ráadásul a fazon nem más, mint Urbán Zoltán alezredes, az ORFK bűnügyi főosztályvezetője, azaz igen magas pozícióban van. És mégis az emberek képébe hazudik...

Tegnap reggel, azon „frissiben”, még nem akartuk lehozni az anyagot, mivel a szkennelés nem kis munka. Közben azonban eszünkbe jutott, hogy az igazságszolgáltatás szintjén hihetetlenül felháborító módon kezelt, pár napos bárdos sztori nagyon szép kontrasztját adná Urbán hazugságainak. Pár szóban az akkori eset: nem rakták előzetesbe a cigó uzsorásokat, mert, idézzük, „az ügyész nem tartott attól, hogy a gyanúsítottak megszöknének, elrejtőznének, vagy a tanúk befolyásolásával meghiúsítanák az eljárást.”. Közvetlen a szabadon engedésük után az egyik „adóst” életveszélyesen megfenyegették az uzsorások emberei, és szétverték a bútorait. A sünök, talán mondanunk sem kell, a minimális büntetési tételű garázdaság, és még csak véletlenül sem pl. gyilkossági kísérlet miatt indítottak nyomozást. Bezzeg ha fehér lett volna a támadó, akkor biztosan nem csak „garázdaság” lenne a vád, pláne nem akkor, ha cigó lett volna a fenyegetett. Akkor egészen Jew York-ig hallatszana a ballib-rajvédő visítás, és talán még a Jew York Times is címlapon hozná az esetet...

Szegény hülye Urbán ugyanis azt állítja, idézzük, „az elfogottak környezetében mindig működik az általános visszatartó erő. Ha a szakszóval élve kiütünk egy uzsorást, elképzelhetetlen, hogy bárki belépjen a helyére, miután azt látta, hogy az illetőt megbilincselik, elviszik, bűnügyi zár alá veszik, lefoglalják a vagyonát. Másrészt az a sértetti kör, amelyik megbuktatta az elkövetőt, kiemelt figyelmet kap a rendőrségtől. Az újabb uzsorás nagy kockázatot vállal, ha velük próbál kapcsolatba lépni”. Aha. Most (is) láttuk, hogy mennyire beszarnak a cigók, azaz mennyire igaz, hogy „mindig működik az általános visszatartó erő”. Semennyire. Ha kiengedjük őket, ugyanúgy terrorizálják majd a „kuncsaftjaikat”, mint eddig, vagy éppenséggel még keményebben, ahogy az a fenti, pár napos esetből is kiderült. Szegény Urbán meg azt mondja, hogy nem mernek csinálni semmit, ezért is eresztik ki.

Külön figyelmet érdemel a „bűnügyi zár alá veszik, lefoglalják a vagyonát” kitétel. A jelenlegi, súlyosan elavult, a cigók által, kiskapu-szinten, a végletekig kihasznált szabályozással mit tudnának elvenni? Még a nyakában lógó fuksz is egy kiskorú nevére van bejegyezve. Az uzsoráshajsza a „rend”őrség jelenlegi „tenniakarásával”, „felkészültségével” és nem utolsósorban a rajvédő politikum hátterével halálraítélt dolog. Azért, mert nagy kamatra adott pénzt, legfeljebb felfüggesztett kaphat, merthogy kiskorúakról, az utódjairól kell gondoskodnia – ahogy ez a cigányok feltűnően enyhe ítéleteinél szinte mindig elhangzik, mint az büntetést enyhítő körülmény. (Ahelyett, hogy pont ellenkezőképp történne, hiszen a bűnözéssel, a törvényen kívüliséggel őket is létükben veszélyezteti [kiskorú veszélyeztetése] pl. amiatt, mert jól tudja, hogy nem lesz, aki eltartsa őket, ha sittre kell mennie, mégis bűnözik.)

Ráadásul uzsorásaink arra is vigyáznak, hogy ne közvetlenül ők verjék, fenyegessék meg a „kuncsaftokat”, hanem a felbérelt fogdmegjeik.  Azokhoz meg semmi köze, ugyebár. Simán ki fogják őket engedni. És ha a tanúknak szétverik a házát, meg arcát, az uzsoráscigánynak akkor is tökéletes alibije lesz, az elkövetőt a rendőrök sosem találják meg, ráadásul a cigányság is „összezár”, és nem adja ki a „gádzsóknak” a bűnözőit (az elhíresült kolompári „romabecsület”). A tanúvallomások szintúgy értékelhetetlenek lesznek: a cigók egyszerűen nem képesek kétszer ugyanazt elmondani, beleszövik a sasmadarat, meg fekete ruhásakat, meg mindent, ami akkor éppen jónak tűnik. Meg, ahogy már mondtuk, tárgyi bizonyíték és tettenérés sincs...

A cikk (a neten csak és kizárólag nálunk olvasható, mivel saját szkennelésű):
Hajtóvadászat az uzsorások ellen
Családi alapon üzletelnek • A rendőrség minden eszközt bevet a kamatos kamat visszaszorítására

Luxusautókat, tekintélyes méretű arany ékszereket vagy hatalmas televíziókat vásárolnak az uzsorások azon a pénzen, amelyet sokszor erőszakkal szednek el adósaiktól. A bűnözők leginkább szűkebb környezetükből válogatják áldozataikat, nemritkán saját rokonaikat is nyomorba döntik a gyors meggazdagodásért. Az uzsora-bűncselekmények száma a közelmúltban annyira megugrott, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság rendkívüli intézkedéseket vezetett be felszámolásukra.

Már a kormányváltás után reagált a rendőrség az utóbbi években megszaporodott uzsora-bűncselekményekre, azonban ezen intézkedések hatásait a társadalom csak a közelmúltban tapasztalhatta. Tavaly július 1-jétől ugyanis az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) elrendelte, hogy a megyei és a helyi kapitányságok heti rendszerességgel adjanak tájékoztatást az illetékességi területükön előforduló uzsoraügyekről. A beérkező információkat az ORFK-n összesítik és kiértékelik.

TÖRVÉNYI HÁTTÉR HIÁNYÁBAN

- Azt tapasztaltuk, hogy egyre több olyan ügy halt el, ahol az elkövetők nem kaptak méltó büntetést törvényi háttér hiányában. Javaslatot tettünk a Belügyminisztériumnak, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak a vonatkozó jogszabály módosítására. A tervezetünket 2010 nyarának végén küldtük el, s a most a parlament előtt levő törvényjavaslat sok szempontból a mi elképzeléseinket tükrözi - mutatott rá az ORFK bűnügyi főosztályvezetője. Urbán Zoltán alezredes úgy vélte, a felderítés hatékonyságán a jogszabályi háttér szigorítása javíthat. Többek között azért, mert ha a jövőben egyetlen cselekmény is uzsora-bűncselekménynek számít, az segíti a bűnözők kiiktatását a rendszerből. Az üzletszerűséget ugyanis eddig nagyon nehéz volt bizonyítani.

A főosztályvezető megjegyezte: miután látták, hogy egyre több olyan uzsoraügy híre kerül be a médiába, amely kapcsán nem pontos vagy téves adatok láttak napvilágot, a rendőrség bűnügyi vezetése úgy döntött, elébe mennek a dolgoknak. Emiatt két hete rendelték el, hogy a kapitányságoknak és a főkapitányságoknak naponta kell jelenteniük az uzsora-bűncselekményekről. - A rendőrség a friss adatoknak köszönhetően naprakész az eljárásokkal kapcsolatban; s így tájékoztatni tudja a sajtót, a lakosságot a nyomozások eredményéről - hangsúlyozta Urbán Zoltán.

FUTÓSZALAGON INDULNAK AZ ELJÁRÁSOK
A főosztályvezető az aktuális ügyekről elmondta: a folyamatban lévő százhúsz eljárásban csaknem száznegyven főt hallgattak ki gyanúsítottként, akik több mint félezer sértettet károsítottak meg. Az elfogott uzsorások közül 61 van előzetes letartóztatásban. Az eljárások és a gyanúsítottak egymáshoz viszonyított arányából az is kiderül, hogy az uzsorázás családi alapon folyik, nem jellemző, hogy egy üzletben csoportok vennének részt, viszont gyakori, hogy egy- egy bűnöző sokszor a saját rokonát is eladósítja.

A közelgő jogszabályi változások és a hatékonyabb rendőri felderítési munka miatt várható, hogy egy ideig nő az elfogott uzsorások száma, ám ez nem jelenti azt, hogy az elkövetett bűncselekmények száma is megszaporodik. Urbán Zoltán nem osztja ugyanis Forgács István romaügyi szakértő véleményét, aki a jelenséggel kapcsolatban úgy nyilatkozott: ha elkapnak egy uzsorást, akkor ketten lépnek a helyébe. - Az elfogottak környezetében mindig működik az általános visszatartó erő. Ha a szakszóval élve kiütünk egy uzsorást, elképzelhetetlen, hogy bárki belépjen a helyére, miután azt látta, hogy az illetőt megbilincselik, elviszik, bűnügyi zár alá veszik, lefoglalják a vagyonát. Másrészt az a sértetti kör, amelyik megbuktatta az elkövetőt, kiemelt figyelmet kap a rendőrségtől. Az újabb uzsorás nagy kockázatot vállal, ha velük próbál kapcsolatba lépni - jegyezte meg Urbán Zoltán.

A LUXUS MEGSZERZÉSE AZ ELSŐDLEGES MOTIVÁCIÓ

A főosztályvezető az elkövetők általános jellemzői között említette a bűncselekményekből származó összegek elköltésének módját is. Mint mondta, a tetteseket a pénz megszerzésében nem a megélhetés, hanem elsősorban a kivagyiság, a luxus utáni vágy motiválja. A megszerzett vagyont ugyanis felélik, autót, gyakran tekintélyes méretű arany ékszereket, hatalmas televíziókat vásárolnak rajta, s ma már sokan külföldi utakra is szívesen áldoznak, esetleg időszakonként ki is költöznek. - Meg kell nézni, hogy Thaiföldön hány ilyen magyar van. Szeretik a jólétet, érzik, hogy kitárult a világ. Látják, hogy Thaiföldön 100 ezer forintból úgy élhetnek, mint itthon 300 ezerből. Innen pedig érkezik a bűncselekményekből származó pénz, és viszonylag kevés gondjuk van - mutatott rá Urbán.

A bűnözők a fényűzéssel egyrészt kielégítik vágyaikat, másrészt látványosan kimutatják gazdagságukat a környezetüknek, ami elengedhetetlen a sikeres üzlethez. Részben ez az oka annak, hogy minden másnál magasabb kamatot szednek. Így garantálható a gyors meggazdagodás, a kiszolgáltatott helyzetben levő adósokat pedig ezen a módon lehet hosszú távon függő helyzetben tartani. A brutális kamatok miatt ugyanis képtelenség kiszállni a kölcsönből. Az uzsorázás újabb módja, hogy az elkövetők egy része élelmiszerrel vagy más árucikkekkel üzletei, mert ott még nagyobb haszonhoz juthat. Ha ő vásárol be áldozatának, akkor esetenként akár több száz százalékos nyereségre is szert tehet, és az alezredes szerint fennáll a veszélye, hogy az uzsorások a jövőben a bajba jutott devizahiteleseket is célba veszik. - Azoknál a családoknál ugyanis, amelyeknél akkora a tartozás, hogy az ingatlan elvesztése is felmerül, könnyen mozdulhatnak el a könnyebb ellenállás, a bűnöző által kínált kölcsön felé, ezért különösen nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy ezt megakadályozzuk - fogalmazott Urbán Zoltán.

AKÁR A LÁNYUKAT IS ÁRUBA BOCSÁTJÁK AZ ADÓSOK


Ami az elkövetőket illeti, vegyes a kép. Sokan tiszta múlttal állnak uzsorásnak, mások gyakran erőszakos cselekményekért kiszabott büntetéseik miatt rovott előéletűek. Az viszont jellemző, hogy egy-egy szellemi vezér igyekszik „hófehér" embereket behúzni maga alá, mert aki még nem került kapcsolatba a rendőrséggel, annak a cselekményeit nehezebb felderíteni. A bűnözők egyébként ma már kifinomult eszközökkel igyekeznek bizonyítani ártatlanságukat. Sokan azt mondják, hogy a sértett beleegyezett a kamat mértékébe, mások azzal érvelnek, hogy nincs is kamat, csak törlesztőrészlet, és gyors kifutásban egyeztek meg. Utóbbi esetben persze nincs szó futamidőről, mert annak hossza gyakorlatilag végtelen. A tartozások kiegyenlítése jószerével lehetetlen, pénzben képtelenség kifizetni a felvett kölcsönt, éppen ezért előfordul, hogy egyes családok futtatóknak ajánlják fel lányaikat, asszonyaikat, és az így szerzett pénzzel próbálnak törleszteni az uzsorásoknak.

Kérdésünkre, hogy az uzsorásoknál megállapítható-e, hogy tetteiket bűnszervezetben követik el, Urbán Zoltán nemmel válaszolt. Szavai szerint még a bűnszövetség gyanúja is nagyon nehezen áll meg, mivel egy sértettel rendszerint egy uzsorás áll kapcsolatban, és többen legfeljebb csak akkor lépnek fel, ha megfenyegetik a fizetni nem tudó áldozatot. Az alezredes a rendőrség és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal együttműködéséről szólva azt hangsúlyozta: a nyomozások során minden esetben kérhetnek vagyonosodási vizsgálatot, ráadásul a kárbiztosítás miatt előzetes intézkedésként lefoglalják a vagyontárgyakat, előterjesztést tesznek ezek elkobzására, az pedig rutinnak számít, hogy vizsgálják az uzsorás bankszámláját is.

AKCIÓBAN AZ ORFK NYOMOZÓCSOPORTJA
Az a nyomozócsoport, amelyet mostanában az uzsorásokra szakosodott központi egységként említenek, már áprilisban megalakult, s első feladatai között szerepelt az autópályákon akkor már szintén sorozatjelleget öltő trükkös lopások felszámolása. A tizenkét fős csoportot magas szintű bűnügyi ismerettel rendelkező, több szervezeti egységtől berendelt rendőrök alkotják, akik uzsoraügyek felderítésében nyújtanak segítséget a területi nyomozó szerveknek. Az ilyen bűncselekményekkel kapcsolatban naponta érkező minden jelentést és egyéb információt az ORFK gazdaságvédelmi osztályán elemeznek, ahol több szempont, így a személy-leírás, az elkövetési módszer, a fenyegetések és a pénzbehajtások alkalmával használt autók adatai alapján kifejezetten a sorozatelkövetőkre vadásznak.

Urbán Zoltán szerint a csoport jelentősége abban áll, hogy a koordinációval, amelyet a naponta érkező adatok alapján folytatnak, hatékonyabb munkavégzésre ösztönzik saját kollégáikat. Az uzsoraügyletek felderítésében problémát jelent, hogy az elmúlt években sok tapasztalt rendőr távozott a testülettől, és a jelenlegi állomány átlagéletkora az uzsorások által fertőzött több megyében csak 27-28 év. Ha segítségre van szükségük, a nyomozócsoport tagjai a helyszínen adnak nekik tanácsot, s esetenként elvégzik az első nyomozati cselekményeket, akár a kihallgatásokat is. A sorozatban uzsorázók számíthatnak arra, hogy ezzel az egységgel futnak össze.