Az M1 Híradója szerdán mutatta be azt a rejtett kamerás felvételt, amely azt bizonyítja, hogy kábító hatású szert árultak egy Andrássy úti üzletben. Másnap már razziát tartottak a rendőrök a környéken, ma pedig bezáratták az üzletet.
/Frissítés a cikk alján./

Kábítószerrel való visszaélés gyanúja miatt házkutatást tartanak a rendőrök Budapesten, egy Andrássy úti üzletben - erősítette meg az MTI információját a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője péntek délután. A jegyző azonnali hatállyal bezáratta a boltot. A rendőrség gyanúsítottként hallgatta ki az eladót és a biztonsági őrt.
Mogyorósi Sándor, a VI. kerületi önkormányzat jegyzője az MTI megkeresésére azt közölte, az intézkedés - tekintet nélkül a fellebbezésre - azonnali hatályú. Jelezte azt is, hogy a boltot az eljárás befejezéséig tudja bezáratni.
A BRFK szóvivője közölte: a VI. kerületi kapitányság kábítószerrel való visszaélés bűntett megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást, ezzel párhuzamosan azt is vizsgálják, hogy az üzletben korábban árusítottak-e 18 év alattiaknak kábítószernek nem minősülő, bódító hatású termékeket.
Mogyorósi Sándor szerdán még azt nyilatkozta a Híradónak, hogy "az üzletet folyamatosan, vissza-visszatérően, újra meg újra" ellenőrzik, de tehetetlenek, mert a boltban árusított por hivatalosan nem szerepel a kábítószerek listáján. A jegyző most a rendőrség javaslatára tudta bezáratni az üzletet.
A Magyar Televízió Híradója szerdán mutatta be az MTI Hírcentrum birtokába került, az Andrássy úti üzletben titokban készített, rejtett kamerás felvételeket. Ezeken az látszott, hogy a boltban emléktárgyként kábító hatású szert árultak. A bolt egyik vásárlója a felvételen azt mondta, a "szer durvább, mint a marihuána".
Csütörtökön rendőrök jelentek meg az Andrássy úti boltnál, és több fiatalt igazoltattak a környékén.
Közben a rendőrség lefoglalta az MTI Hírcentrum birtokában lévő rejtett kamerás felvételeket, mert azokat várhatóan "bizonyítási eszközként" használják majd az ügyben. A Magyar Televízió Híradójának stábja az üzlet bezárásakor is a helyszínen forgatott, ahol a riportert megfenyegették, amiért nyilvánosságra hozta az ügyet.
Korábban írtuk: Kábítószerrel való visszaélés gyanúja miatt házkutatást tartanak a rendőrök egy Andrássy úti üzletben Budapesten - erősítette meg a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője péntek délután.
Horváth Katalin Fanni elmondta: a VI. kerületi kapitányság kábítószerrel való visszaélés megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást az ügyben, ezzel párhuzamosan azt is vizsgálják, hogy az üzletben korábban árusítottak-e 18 év alattiaknak kábítószernek nem minősülő, bódító hatású termékeket.
A BRFK szóvivője azt is elmondta: a rendőrség a kerület jegyzőjénél kezdeményezte az üzlet hatósági bezáratását a büntetőeljárás végéig.
Friss: Ha bebizonyosodik, hogy kábítószer jellegű anyagokat árultak fiataloknak, akkor nemcsak az Andrássy úti üzlet tulajdonosa, hanem a bolt dolgozói is börtönbe kerülhetnek.
Az M1 híradójában bemutatott leleplező riport után pénteken záratta be a kerület jegyzője az üzletet, a rendőrök pedig két alkalmazottat már ki is hallgattak.
- A hatóság munkatársai továbbra is szakértők bevonásával vizsgálják azokat a termékeket, amiket a tegnapi nap során lefoglaltunk, és további tanúkihallgatások is várhatók - mondta a híradónak Horváth Katalin Fanni, a BRFK szóvivője.
Az a felnőtt, aki fiatalkorúaknak bódító hatású szert árul, vagy csak segédkezik benne, három év börtönt is kaphat.
Zacher Gábor toxikológus Az Este pénteki adásában azt mondta, szigorú szabályozás nélkül egyre több szintetikus drog landol majd Magyarországon. "Mire várunk? Világos, hogy a törvény nem fogja megoldani, mert biztos lesz, aki meg fogja venni, ám ezeket a boltokat be kéne zárni, ha Nyilas Misi pakkot kap Kínából és meghozzák benne a cuccot, akkor ezeket ne lehessen legálisan terjeszteni" - magyarázta a toxikológus.
A közelmúltban Debrecenben is hasonló tudatmódosító anyagokra bukkantak egy szuvenírboltban, az önkormányzat megtiltotta forgalmazásukat.
"Ezek túlmutatnak az emlék és ajándéktárgyak körén, ezért ezeknek a termékeknek a forgalmazását megtiltottuk. Jelenleg a döntésünk még nem jogerős, a kormányhivatal vizsgálja az ügyet" - nyilatkozta Gulyás Tünde, a debreceni polgármesteri hivatal igazgatási osztályvezetője. Miskolcon szintén működött hasonló ajándékbolt, ahol ugyancsak hallucinogén anyagokat lehetett venni, de az üzletet a rendőrség hetekkel ezelőtt ideiglenesen bezárta.
(MTI - Híradó)