A pénteken benyújtott adótörvény-tervezetben több illeték díjemelése is szerepel.
Duplájára nőhet jövőre az autóvásárlás után fizetendő átírási illeték. Eddig ugyanis köbcentiméterenként határozták meg a díjat, a jövőben viszont az autó teljesítményétől és korától teszik függővé az illetéket. De a pénteken benyújtott adótörvény-tervezetben több más illeték díjemelése is szerepel. A válóperek után például két és félszeresére nő az illeték, és emelkednek más, bírósági peres eljárások költségei is.
Egy budapesti autókereskedésben számolt a Híradó. Több autónál is megnézték, hogy mint jelent majd a változás. Egy hároméves, 1400 köbcentis, 66 kilowatt teljesítményű autó átírási illetéke például 24 ezer forintról több mint 47 ezer forintra emelkedett.
"A legtöbb autónál körülbelül a kétszeresére fog emelkedni az illeték. Egyedül talán egy öreg, kis köbcentis, tehát egy 1.4-es autónál lehetséges az, hogy olcsóbb, ugyanannyi vagy egy picivel drágább lesz, de az összes többinél szinte a kétszeresére fog emelkedni az átírási illeték” – mondta Csontos Zoltán. A kereskedő szerint elképzelhető, hogy ez visszaveti majd a forgalmat is.
A bírósági illetékek is változnak. A válóper például a jelenlegi 12 ezer forint helyett 30 ezer forint lesz. A peres eljárások felső határa pedig 900 ezerről másfél millió forintra emelkedik.
Az Ügyvédi Kamara elnöke szerint az illetékemelés csak akkor fogadható el, ha azzal együtt a rászorulókat is mentesítik.
"Azok, akik a felemelt illetéket nem tudják megfizetni, de reális igényük van, hogy a bíróság bírálja el a jogvitát, azok ne legyenek ellehetetlenítve” – mondta Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke.
A lakásvásárlások után is hamarabb kell majd az illetéket kifizetni. Eddig több hónap is eltelt, míg a vevő megkapta az értesítést az illeték összegéről.
"A NAV most már ténylegesen 30 napon belül kiszabja az illetéket, tehát akkor, ha a szerződést benyújtják a földhivatalhoz a 2011-es szabályok szerint, akkor az onnantól számított 30 napon belül számítani kell arra, hogy az illetéket meg kell fizetni” – jegyezte meg Honyek Péter.
A szóvivő szerint a módosítással a felesleges illeték-kiutalások is megszűnnek, mert a Földhivatal csak a tényleges ingatlanbejegyzés után értesíti majd az adóhatóságot, ahol megállapítják a fizetendő összeget.
(Híradó nyomán)