Újabb történelmi csúcsra emelkedett az üzemanyagok ára itthon, amelynek kapcsán az Equilor elemzői górcső alá vették, hogy mi áll ezen tendencia hátterében. A 2008-as olajárrobbanás kapcsán már tapasztalhattunk hasonló felívelést az üzemanyagárakban, a mostani árfolyamok azonban még ennél is magasabb szinteket jelentenek.
A benzin és a gázolaj európai referenciaára bő 10-15 százalékkal magasabb, mint 2008 nyarán volt. Az európai jegyzésárakat figyelembe véve egy liter benzin előállítási ára 160 forint, míg egy liter gázolaj termelési ára 178 forintra jön ki. Ezek az összegek azonban csak irányadó rátának tekinthetők, hiszen egyes finomítók esetében különbözhet az előállítási ár az eltérő berendezések, mechanizmusok, termelési folyamatok miatt. A MOL pl. adott esetben ezen szinthez képest pluszt, illetve mínuszt is elkönyvelhet a világpiaci és regionális tendenciák változása miatt. Ugyanakkor dollárban tekintve a mostani európai referenciaárak alacsonyabbak, mint 2008 nyarán: a forintban számított különbséget az USD/HUF árfolyam differenciája, vagyis a forint gyengesége okozza.
A kiskereskedelmi benzin- és gázolajárak történelmi csúcsában azonban sok más tényező is szerepet játszik. Ezek röviden összefoglalva az alábbiak:
 - az ÁFA kulcs 2008 nyarán 20 százalék volt, míg most 25 százalék
  - a jövedéki adó a benzin esetében 91.5 forintról 120 forintra emelkedett
  - a jövedéki adó a gázolaj esetében 77 forintról 97.4 forintra nőtt
Önmagukban az adóváltozások tehát a benzin esetében mintegy 40 forintos, míg a gázolaj esetében kb. 29 forintos differenciát indokolnak.
Az üzemanyagárak megállapításakor figyelembe kell venni a KKKSZ díjat, amely literenként több, mint 3 forintot tesz ki; emellett fontos tényező a kiskereskedelmi és nagykereskedelmi árrés is, amely a benzinkúthálózattól, elhelyezkedéstől, árazási politikától függően összesen kb. 30-35 forintra rúg.
Mindezek egyvelegeként látható, hogy a benzin esetében a nyerstermék 160 forintos árához hozzá kell számolni 120 forint jövedéki adót, 3 forint KKKSZ díjat, átlagosan kb. 30-35 forintot a kis- és nagykereskedelmi árrés vonatkozásában; valamint erre az egészre kb. 80 forint ÁFA-tartalmat. Ezek nagyjából ki is teszik a kutakon látható 390-400 forintos átlagárat, amely kompozíció a fentebb említett eltérésekkel a gázolaj esetében is igaz.
A gázolaj esetében 2011. november 1-től a 97 forintos jövedéki adó 110 forintra emelkedik, amely az ÁFA-hatással együttesen 16 forintot meghaladó ugrást eredményez a dízelárakban. 2011. január 1-től pedig az ÁFA 25 százalékról 27 százalékra emelkedik, amely a benzin és a gázolaj esetében is 6 forintos ugrást eredményez.Ezek hatásait a nemzetközi jegyzésárak csökkenése, a forint dollárral szembeni erősödése tompíthatja, ám érdemi könnyebbségre csak hosszabb távon számítanak az elemzők.
(Orientpress)