Demonstrációt tartanak ma az oktatási államtitkárság előtt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szervezésében, a hallgatók célja, hogy közösen álljanak ki a magyar felsőoktatás jövőjéért.
A demonstráción a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a HÖOK intézményi képviseletei és az európai hallgatókat tömörítő ESU képviselői mellett a doktoranduszok és a rezidensek képviselői, szakszervezeti vezetők, valamint több nagy felsőoktatási intézmény rektora is részt vesz.
A HÖOK országos megmozdulása független a kormány vagy a kormánypártok politikája elleni egyéb tüntetésektől, kezdeményezésektől - közölte a szervezet, hozzátéve: céljuk, hogy olyan törvény szülessen, mely szakmai alapokon és kompromisszumokon nyugszik, s hosszú távon képes biztosítani a magyar felsőoktatás minőségét.
A rendezvényen felszólal Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke, Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Bojárszky András, a Doktoranduszok Országos Szövetségének elnöke, Allan Päll, a European Students, Union (ESU) elnöke és Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke.
A HÖOK elnöke szerdán egyeztetett a készülő felsőoktatási törvényről Navracsics Tibor igazságügyi miniszterrel. A felek beszámolója szerint az álláspontok jelentősek közeledtek, de mint az egyeztetés utáni sajtótájékoztatón kiderült, a hallgatók megtartják a demonstrációt.
A HÖOK a készülő javaslatból elfogadhatatlannak tartja a tervezett hallgatói szerződést, amelynek értelmében a végzett diákoknak, ha külföldre mennek és ott meghatározott időnél többet töltenek, vissza kell fizetniük képzésük költségeit. Elfogadhatatlannak tartja a HÖOK az önköltséges képzést is.
(MTI)