A Fidesz-KDNP frakcióülésén Orbán Viktor kormányfő kijelentette, az ország nincs abban a helyzetben, hogy megtartsa az egyszerűsített vállalkozási adót - közölte Lázár János fideszes frakcióvezető hétfői sajtótájékoztatóján.
A Fidesz frakciója tudomásul vette Orbán Viktor evát megszüntető tervét, de arra kérik a kabinetet, szerdáig vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy jövőre emeljék meg az eva mértékét, és csak 2013-tól szűnjön meg ez az adó - közölte Lázár János a frakcióülést követően. A frakcióvezető elmondása szerint a kormányfő háromnegyed órát beszélt az ülésen, azt mondta, hogy szűk mozgásterük van a képviselőknek, mivel a jövő évi költségvetés tervezetében számos dolgot kőbe vésettnek tekintenek, ilyen például a költségvetési hiány 3 százalék alatt tartása.
Lázár beszámolt egy Rogán Antal részéről elhangzott javaslatról is, amely szerint akkor van mód kivezetni az evát, ha az szja keretein belül lehetőség nyílik az átalányadózásra. Szóba került még az ülésen az önkormányzati adózás. Orbán erről kifejtette, nem tudja támogatni, hogy a vállalkozások helyi adóterhei változzanak, azt azonban elképzelhetőnek tartja, hogy a magánszemélyekre kivethető adókat felülvizsgálják. (Példaként az ülésen a termőföldhasználat helyi adó-kötelessé tétele hangzott el.)
A Fidesz frakciója korábban közölte, hogy a képviselőcsoport hétfői ülésén foglal állást az adótörvényekhez benyújtott összes módosító javaslatról, így azokról is, amelyek az egyszerűsített vállalkozói adót, az evát érintik. A frakció állásfoglalását eljuttatják a kormánynak, amely várhatóan november 10-én, csütörtökön állítja össze az általa támogatott módosító indítványokról szóló előterjesztését.
A kormányszóvivő csütörtökön azt közölte, a kabinet támogatja az eva megszüntetését 2012. január 1-jével, a döntés azonban a parlament kezében van. Ezzel szemben az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága szerdai ülésén az eva megszüntetését célzó, az adótörvényekhez benyújtott, a fideszes Koszorús László jegyezte módosító javaslat ellen szavazott. Azt azonban támogatták a testület tagjai, hogy az eva kulcsa 30-ról 35 százalékra emelkedjen. Szerdán a Fidesz frakcióvezetője is azt mondta, hogy szerinte meg kell tartani az egyszerűsített vállalkozói adót. Lázár János hozzátette ugyanakkor, hogy az eva sorsáról a képviselőcsoportnak és a kormánynak kell majd megállapodnia.
(HVG nyomán)