Habár Orbán Viktor és a kormány többi tagja folyamatosan visszautasítja, hogy a kormány megszorításokat hajtana végre, Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke egy miskolci rendezvényen azt mondta, hogy az ország átszervezése megszorítással is jár. Az Origó által megkérdezett fideszes képviselők szerint a jelelengi intézkedések sok mindennek nevezhetők, de nincs "Gyurcsány-féle pénzbeszedés".
"Nem pontosan értem Pokornit, a megszorítás szót én semmiképp nem használnám a mostani kormány politikájára, az Gyurcsányhoz kötődik" - így kommentálta egy fideszes képviselő Pokorni Zoltán keddi kijelentését, amely szerint "a kormány által hangoztatott újjászervezés, átszervezés, ha úgy tetszik, magában foglalja a megszorítást is". A névtelenül nyilatkozó kormánypárti országgyűlési képviselők szerint "nincs értelme a szavakon lovagolni, de nem szerencsés, ha a Fidesz alelnöke megszorításokról beszél".
Pokorni Zoltán az MTI szerint Miskolcon azt mondta, hogy nagyon feszes a jövő évi költségvetés, és folyik a vita, hogy ez megszorítás, vagy nem megszorítás. Szerinte a szocialista képviselők - akik felelősséggel tartoznak az elmúlt nyolc év terheiért - megszorításról beszélnek, ezzel szemben a Fidesz az újjászervezésről, az átépítésről, a megújításról beszél. "Ezek nem szemben állnak egymással" - fogalmazott a politikus, aki hozzátette, hogy az újjászervezés "a takarékosságról is szól, amely magában foglalja a megszorítást is, amely azonban nem ész nélküli".
Pokorni kijelentése azért meglepő, mert a kormány tagjai korábban többször kijelentették, hogy a kormány nem tervez megszorításokat. Orbán Viktor miniszterelnök például januárban az új Széchenyi-terv bemutatásakor azt mondta: "a kiadásokat csökkenteni kell, bizonyos területeken a bevételeket növelni kell, de ez nem megszorítás, hanem Magyarország újjászervezése". A kormányfő hozzátette, hogy szerinte "a baloldal gazdaságpolitikájának középpontjában áll" a megszorítás szó.
Nincs értelme azon vitatkozni, minek nevezzük
Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője augusztusban úgy fogalmazott: "sem a kormány szótárában, sem a gazdaságpolitikai eszköztárában nem szerepel továbbra sem a megszorítás, a kormány olyan döntések előtt áll, melyek az ország újjászervezését, átszervezését gyorsítják fel". Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a jövő évi adóváltozások bejelentésekor szeptemberben azt mondta: "ezek nem megszorítások, hanem mindenki tudja, az adóemelések az eltitkolt jövedelmekre vonatkoznak".
A lap megkereste Pokorni Zoltánt, hogy megtudják, miért használta a megszorítás szót, miközben a kormány folyamatosan visszautasítja, hogy ezt tervezné. A Fidesz alelnöke munkatársán keresztül azt üzente, hogy elfoglaltságai miatt nem tud interjút adni. Az Origó megkérdezte a parlament költségvetés bizottságának, illetve a gazdasági bizottságának több kormánypárti tagját, szerintük is tartalmazza-e a megszorításokat a kormány gazdaságpolitikája.
Egy fideszes képviselő azt mondta: nincs értelme azon hosszan vitatkozni, hogy nevezzük a kormány intézkedéseit, "tőlem lehet újjászervezés, racionalizálás vagy akár az 'addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér' politikája is". Szerinte azonban a megszorítás szó a korábbi szocialista kormányok gazdaságpolitikájához kötődik, és "most nem olyan fűnyíró-elv alapján történő pénzbeszedésről van szó, mint amit Gyurcsányék és Bajnaiék csináltak". Egy másik képviselő szintén azt mondta, hogy "a megszorítás szocialista megoldás, a jelenlegi kormány politikája ennél összetettebb".
"Pokorni nem segít, ha kimondja"
Az áfaemelést lehet akár megszorításnak nevezni, de az nem lenne pontos meghatározás - mondta a számvevőszéki és költségvetési bizottság egyik fideszes tagja. Szerinte ugyanis "nem az emberek megsarcolásáról, pénzbeszedésről van szó, hanem arról, hogy a személyi jövedelemadó csökkentésével párhuzamosan a fogyasztást terhelő adót növeli a kormány".
Egy másik képviselő, aki szintén tagja a költségvetési bizottságnak, azt mondta: "most nem megszorításokról van szó, hanem a korábbi kivételezések eltörléséről: az eva kulcsának emelése, a korkedvezményes nyugdíjak eltörlése, a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálata mind ezt a célt szolgálják, ezekre nincs pénz". Arra a kérdésre, hogy az áfa emelése milyen kivételezés eltörlését jelenti, azt mondta: "az áfaemelés azért kell, mert az kijátszhatatlan".
A jövő évi költségvetési terv több adó megemelését és új adók bevezetését is tartalmazza. A nemzetgazdasági miniszter szerint ugyanis "750 milliárd forinttal javítják a költségvetési egyenleget", vagyis ekkora kiigazítást hajtana végre a kormány. Ennek nagyobbik része, 450 milliárd forint, adóemelés: a tervek szerint 25-ről 27 százalékra nő az áfa, egy százalékponttal emelik a munkavállalói egészségbiztosítási járulékot, nő a cégautóadó, és bevezetik a baleseti adót, amely a kgfb-díj 30 százaléka lenne.
Idén a parlament szeptemberben már elfogadott egy évközi adóemelést tartalmazó adócsomagot. A kormány javaslatára november 1-jétől emelkedett a gázolaj, a dohánytermékek és az alkoholos termékek jövedéki adója. Emellett idén szeptemberben hárminchét milliárd forintos zárolást rendelt el a kormány, ami azt jelenti, hogy mind a kilenc minisztérium idei pénzkeretének egy részét befagyasztotta azután, hogy a kormány nyáron már elvont 183 milliárd forintot. A zárolást azért rendelte el a kormány, mert a lassabb gazdasági növekedés miatt kevesebb adóbevétellel számolhat az idén, ami százmilliárd forintos költségvetési lyukat eredményez.
A gazdasági bizottság egyik fideszes tagja szerint Pokorni Zoltánnak "igaza van abban, hogy a kormány takarékosságát többen megszorításnak tarthatják", de a képviselő szerint "Pokorni azzal nem segít a kormánynak, ha ezt kimondja".
(Origó nyomán)