A Budapest Airport Zrt. (Ferihegy) privatizációjával kapcsolatban, tekintve, hogy alsó hangon is vélelmezhetően több tízmilliárd forint „elveszett pénzről” van szó, a Jobbik több feljelentést is tett.
Az elsőt elutasította a Nemzeti Nyomozó Iroda azzal az indokkal, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-nek nem volt tudomása a bírósági ítéletekről, amelyek kapcsán a közel 7 milliárd forintnyi kötbér érvényesítésével foglalkoznia kellett volna. Ezt az indoklást különösen nevetségesnek tartjuk, mivel a fent említett szerv mind a BA Zrt. felügyelőbizottságába, mind az igazgatóságába delegál tagokat, tehát nonszensz, hogy nem tudtak a bírósági ítéletekről. Ha ez így van, akkor valakik nagyon hanyag módon végzik a munkájukat.
A második, az elmaradt fejlesztések és a több mint 20 milliárd forintnyi bankgarancia lehívásának elmulasztása miatt tett feljelentést azért utasította vissza a NNI, mert egyes fejlesztési kötelezettségek teljesülésének csak 2011. december 31-én jár le a határideje. Nos, ez tényszerűen valóban oka lehet a feljelentés részbeni visszautasításának, azonban láthatólag az indokolt esetekben a legkisebb szándéka sincs meg a nyomozóhatóságoknak a jó eséllyel minden korábbi ciklus parlamenti pártját érintő felülvizsgálat elindításának. Már most tájékoztatjuk a hatóságokat és az érintetteket, hogy 2012. január 1-jét követően, amennyiben az esedékes fejlesztési kötelezettségek teljesítésére nem kerül sor, és a Magyar Állam továbbra sem él kötbérigényével, ismét megtesszük a feljelentést. Addig is érdeklődve várjuk, hogy a hátralévő alig több mint egy hónap alatt vajon felépül-e például a cargo állomás?
Bertha Szilvia
a Jobbik országgyűlési képviselője