A kettős állampolgárság jogintézményének megalkotása történelmi siker Magyarország számára - jelentette ki Orbán Viktor csütörtökön Budapesten, a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) X. ülésének második napján.
A miniszterelnök szerint a kettős állampolgársággal - amellett, hogy megvalósult egy nemzetstratégiai cél - megszűnt a magyar nemzet Kárpát-medencén belüli közjogi diszkriminációja.
Öntudat nélkül egy nemzeti közösség nem lehet sikeres, és nem érhet el gazdasági előnyöket sem - fogalmazott a rendezvényen a kormányfő.
A miniszterelnök szerint bár a kormányváltás óta továbbra is tombol az európai válság, a magyar kabinet - igaz, "vért verítékezve", "tégláról téglára, lépésről lépésre haladva", de - újjáépíti az országot, és sikert siker követ. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy ez akkor is így van, ha a mindennapi életszínvonalban még nagyon sok pozitív változásra van szükség ahhoz, hogy az emberek maguk is sikeresnek érezzék mindazt, ami történik Magyarországon.
A Kárpát-medencei magyarság a következő években szerinte egy fokozatosan erősödő anyaországgal számolhat, amelynek gazdasági lehetőségei ugyan nem bővülnek úgy, mint 1998 és 2002 között, "de kétségkívül bővülni fognak".
A kormányfő kiállt amellett, hogy a magyar államnak továbbra is a saját nemzeti érdekeiből kell levezetnie a mindenkori lépéseit, saját magyar gazdasági modellt kell építenie.
(MTI)