Országos performanszokkal tiltakozik a Jobbik az önkormányzati törvény ellen. Az ellenzéki párt elsősorban a vidéki emberek figyelmét szeretné fölhívni arra, hogy a mindennapi életüket érinti hátrányosan a jogszabály.

Sneider Tamás, Apáti István és Hegedűs Lorántné jobbikos képviselők
Hegedűs Lorántné képviselő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: önkormányzati hivatalok szűnnek meg, az alapvető szolgáltatások pedig csak a járási központokban lesznek elérhetők. A Jobbik szerint a törvény a falurombolással egyenértékű. A politikus hozzátette, a jelenlegi tervek szerint úgy tűnik, csak százhatvan helyen, vagyis a városoknak csak mintegy felében lesznek alapvető hivatali szolgáltatások. Azt az elképzelést, hogy a mobilposták mintájára gyűjtsék össze a kisebb településeken élők igényeit, hogy könnyebben intézhessék ügyeiket, Hegedűs Lorántné nem tartja valódi megoldásnak. A politikus azt sem gondolja, hogy a falvakban élők tömegesen tudják majd interneten bonyolítani hivatalos ügyeiket. A politikus szerint aki járt vidéken, az tudja, hogy főleg az apróbb településeken élő idős emberek ezzel a lehetőséggel nem tudnak élni, de gyakran nem csak ők, mert vannak olyan vidékek, ahol az internetszolgáltatás sincs rendesen kiépítve.

Az új önkormányzati törvény és az abban foglalt "falurombolás" elleni tiltakozásul a Jobbik országgyűlési képviselői szerdán útjára indították a Parlament elől a "vidék koporsóját" szállító halottaskocsit. Az autóval a törvényjavaslat várhatóan december 19-i végszavazásáig az ország összes megyéjébe ellátogatnak. Sneider Tamás országgyűlési képviselő még szerdán elmondta: azokon a kistelepüléseken, ahol a javaslat szerint megszűnnének az önkormányzati hivatalok és az oktatási, egészségügyi intézmények, egy gyászjelentés is kitesznek a faliújságra, és a településvezetők az önkormányzati hivatal fényképét elhelyezhetik a koporsóba, amely a végszavazásra visszaérkezik az Országházhoz.

A Jobbik a zárószavazáson egyébként név szerinti szavazást fog kérni, és tiltakozó polgármesterekkel demonstrációt is szerveznek. Hegedűs Lorántné hozzátette: a Jobbik százötven módosító indítvány nyújtott be a törvényhez, amelyek közül az egyik a javaslat címét is megváltoztatná "a helyi alkormányzatok létrehozásáról és a vidék felszámolásáról szóló törvényjavaslatra".
(Kossuth Rádió - MTI, képek: Barikád)