Békés megyében is több helységbe ellátogatott kedden a Jobbik Parlament elől útnak indított halottaskocsija. A „vidék koporsójával” az önkormányzati törvény tervezete ellen tiltakozik a párt. A kétezer lakos alatti megyei települések polgármesterei közül a megyében Békésszentandrás, Kisdombegyház és Kétsoprony első embere reagált érdemben Vona Gábor pártelnök, országgyűlési képviselő figyelemfelhívó levelére.

Gajdos Attila megyei alelnökkel, megyei önkormányzati képviselő-testületi frakcióvezetővel az élen a megyei közgyűlés Jobbik-frakciója délután a békéscsabai megyeháza előtt fejezte ki tiltakozását a Békés megye lakosságának és településeinek egynegyedét érintő önkormányzati törvény-tervezet ellen. Az apró falvakban megszűnnének az önálló önkormányzati hivatalok, valamint az oktatási és egészségügyi intézmények, holott a települési és megyei önkormányzatok által országosan felhalmozott adósságnak mindössze 5 százaléka róható fel a terhükre.
- Közel 100 ezer lakos kerül még hátrányosabb helyzetbe Békés megyében, közülük igen sok az idős ember – mondta Gajdos Attila. – Ráadásul a falvak között meglehetősen nagyok a távolságok, ami nehezíti majd az ügyintézést. A rendszerváltozás idején látványos gyászmenetet követően a Fidesz a kommunizmus koporsóját tüntette el a békéscsabai Élővíz-csatornában. Az akcióban nyilván benne volt a tanácsrendszer felszámolásának, az önkormányzatiság kiépítésének igénye, csakhogy most éppen a demokrácia, az önrendelkezés elve sérül – központosítás és vagyonelvétel megy végbe, tette hozzá.
(Hír6 nyomán)