Szerdán éjszaka jelentős rendőri jelenlét mellett újabb atomvonat robogott be a kiskunhalasi vasútállomásra, majd rövid tartózkodás után a Baja felé futó sínpáron elhagyta a várost.

Az éj leple alatt, 7-8 kocsival közlekedő szerelvényről a Baon szeretett volna többet megtudni, ezért megkereste a MÁV Kommunikációs Igazgatóságát. Többek között arra lett volna kíváncsi, hogy a gépfegyveresekkel őrzött szerelvény honnan indult, hová tart és mit szállít.
A MÁV Kommunikációs Igazgatósága azt írta: "Feltett kérdései közül a MÁV Zrt. kompetenciájába tartozók a minősített adat védelméről szóló 2009. évi CLV törvény szerint minősített adatnak minősülnek, ezért azokra választ, tájékoztatást adni nem áll módunkban. A kérdések egy része pedig nem tartozik a MÁV Zrt. illetékességi körébe."
Az Indóház Online korábban közzétett információi szerint az országon, így Bács-Kiskun Megyén gyakran robognak át "atomvonatok", melyek Oroszországból uránium-dioxidot szállítanak a Paksi Atomerőműbe. "Az alapanyagot az atomerőművek ellátására (az uránbányászattól a kazetták feldolgozásáig) szakosodott TVEL óriásvállalat szállítja orosz poggyászkocsira hajazó speciális vagonokban.
A 2-5 vagonos szerelvény Záhonynál lép be az országba, ahol a tengelyátszerelés után kiegészül a vonat két végén 1-1 közvetítőkocsival és a kommandósokat szállító 1-1 kormányzati kocsival. Innen nyílt titok a vonat útvonala: a ceglédi deltán át egy Szili vezényletével Kiskunfélegyházáig jut, ahol Kiskunhalas felé veszi az irányt. Innen egy Csörgő veszi át a villanygép helyét. Az M41-es Baján, Bátaszéken, Rétszilason és Mezőfalván át csörög az atomvonattal Paks felé" – írja az iho.hu.
Ezek az atomvonatok mindig az éj leple alatt közlekednek, nem úgy, mint tavaly novemberben a több száz felfegyverzett kommandós által biztosított szerelvény, mely kiégett atomhulladékot szállított hazánkon át Szerbiából Oroszországba.
A MÁV-tól szerették volna azt is megtudni, hogy az atomvonatok szállítmánya jelent-e bármiféle veszélyt a lakosságra, illetve környezetünkre. A vasúttársaság Kommunikációs Igazgatósága levelében azt írja: "Szeretnénk megnyugtatni a Kedves Olvasókat, hogy bármikor, bárminemű különleges szállítmány továbbítása esetén a vasúttársaság – együttműködésben az illetékes szervekkel, hatóságokkal – minden esetben maximális körültekintéssel, a vonatkozó szigorú szabályozás (biztonsági, környezetvédelmi, közlekedési stb.) teljes mértékű betartásával jár el."
(Baon)