Napirend előtt szólalt fel a Parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök. Csökkenteni kell a növekedési előrejelzésünket, és gyengébb forintárfolyammal kell számolnunk. Emellett pénzügyi védőhálót kell kötni, erre most nem tudunk jobb megoldást találni, mint egy új IMF-megállapodást. Ezentúl meg kell újítani a növekedési terveinket, ezt a munkát Matolcsy György vezeti - mondta Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában. Beszédében nem közölt részleteket.
A miniszterelnök beszélt arról is, hogy milyen gazdasági helyzetet örökölt a kormány 2010-ben, ennek kapcsán az elmúlt nyolc év hibáit sorolta.
"Elmúltnyolcév"
Csak a hírekből látnánk a válságot, ha az államadósság a 2002-es szinten lenne, vagy 6% alatt lenne a munkanélküliség, ahogyan volt akkor - mondta napirend előtti felszólalásában Orbán.
A miniszterelnök szerint a kormány ezért kezdett az átalakításokba. Az átszervezés politikája a következő: kevesebb bürokrácia, ésszerűbb egészségügy, színvonalasabb oktatás, biztonságot nyújtó nyugdíjrendszer, felzárkóztató szociális rendszer, gyorsabb és elismertebb igazságszolgáltatás - sorolta.
Hátbatámadásnak érzi Orbán
A miniszterelnök hátbatámadásnak érzi a frakcióvezetői hozzászólásokat és kemény kritikákat, amelyek a miniszterelnök múlt hét végi döntését érintették. Elárulják az embert, nemzeti ügyekben egy ország sorsával nem lehet játszani - mondta.
Tudják egyáltalán, hogy milyen kalandot akarnak Önök Magyarországra erőltetni? Még én sem láttam ennél a szövegnél bővebbet, mint amit bemutattam önöknek - árulta el a miniszterelnök.
Ismertette: kedden kapott egy papírost Angela Merkel és Nicolas Sarkozy terveiről, majd még aznap egy másik papírost az Európai Tanács elnökétől, ami ezzel ellentétes volt. Önök szerint ez helyes? - tette fel a kérdést.
Vissza kell fizetni az államadósságot
A kormányfő beszélt a Jobbik frakcióvezetőjének felvetéséről is, aki újra azt javasolta, hogy Magyarország ne fizesse vissza adósságait. Ha ezt tennék, akkor nem lenne nyugdíj, nem lesz fizetés a tanároknak, ápolóknak a következő hónaptól. Ez egész egyszerűen csődbe rántaná az országot - mutatott rá. Akárhányszor is provokál engem a Jobbik, Magyarország államadósságát vissza kell fizetnünk. A kérdés az, hogy milyen ütemezésben, milyen nagyságrendben tegyük ezt - sorolta az unalomig ismétlendő üres frázisokat Orbán
(Portfolio nyomán)