Helyreállt az eredeti állapot, vagyis a Fejér Megyei Bíróság szerint semmis a sukorói King’s City megvalósításáért kötött telekcsere-szerződés.
Első fokon ítéletet hirdetett tegnap a Fejér Megyei Bíróság az úgynevezett sukorói telekcsere-szerződés ügyében folyó polgári peres eljárásban. Gieszné Boda Orsolya bírósági szóvivő elmondta, a joghatóság semmisnek mondta ki a magyar állam és Joav Blum üzletember között létrejött kontraktust. Indoklásában arra hivatkozott, hogy annak létrejöttekor, vagyis 2008-ban nem állt rendelkezésre olyan döntés, amely közérdekű célként jelölte volna azt a beruházást, amelyre hivatkozva a csere megvalósult. A vonatkozó törvény szerint ugyanis – mutatott rá a bíróság ítélete – csak közérdekűségre hivatkozva köthetett volna ilyen szerződést a magyar állam a tulajdonában lévő földterület esetében.
A szóvivő hozzátette, a bíróság egyúttal a feltűnő értékaránytalanságra hivatkozva érvénytelennek mondta ki az ügyletet. A kirendelt szakértő ugyanis az állami tulajdonú, a Velencei-tó mellett lévő területeket összesen mintegy 1,7 milliárd forintra, míg a zsidó által felajánlott pilisi és albertirsai ingatlanokat mindössze 264 millióra értékelte. Azaz a különbség csaknem másfél milliárdos volt, míg a Gyurcsány-kormány idején a King’s City néven elhíresült gigaberuházás érdekében megkötött szerződés csupán háromszázmil­liós különbözet megfizetését írta elő Blumnak.
Ezt most az izraeli bűnöző visszakapja, a bíróság ugyanis helyreállította az eredeti állapotot. Blumot ugyanakkor arra kötelezte a bíróság, tizenöt nap alatt fizessen meg a felperesnek 19 millió 356 ezer forint perköltséget, az államnak pedig az adóhatóság külön felhívására kilencszázezer forint le nem rótt illetéket.
Az ítélet előtt egyébként, az utolsó pillanatban a felvásárló elállt a szerződéstől, Gieszné Boda Orsolya szerint azonban ez a körülmény nem volt hatással az ítéletre, a bíróságnak a felperes, vagyis az állam képviseletében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. keresetét kellett elbírálnia. Emlékezetes, a pert 2009-ben kezdeményezte az MNV, miután a Központi Nyomozó Főügyészség hűtlen kezelés gyanújával indított eljárást. Azóta többek között Gyurcsányt is meggyanúsították az ügyben.
(Magyar Hírlap nyomán)