Rendkívüli felmondással, azonnali hatállyal küldte el kedd délután az MTVA az MTV székháza előtt 17 napja éhségsztrájkoló két szakszervezeti vezetőt. Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka elküldését azonban hamarabb jelentették be az MTI-n, minthogy a papírt meg próbálták volna átadni számukra.
"Az MTVA az MTI OS-en keresztül mondott fel nekünk" - összegezte a fejleményeket az Indexnek Nagy Navarro Balázs, aki szerint a 16:22-kor kiadott közlemény után jó öt perccel kereste meg őket előbb a biztonsági szolgálat embere, majd egy munkaügyis, hogy átadják a papírjaikat, amiket egyébként nem vettek át.
"Nem hagytak más lehetőséget"
Az MTVA közleménye szerint az éhségsztrájkolók "két hete tartó demonstrációjuk során folyamatosan provokálják a munkáltatót. Tudatosan jogszabályellenes magatartásukkal, tevékenységükkel megsértették a Médiatörvény és a Munka Törvénykönyve vonatkozó szabályait, politikai szerepvállalásukkal pedig semmibe vették a Közszolgálati Kódex előírását, mely szerint politikai ügyekben közéleti szereplést nem vállalhatnak, a nyilvánosság előtt véleményt nem nyilváníthatnak. Tevékenységükkel kifejezésre juttatták, hogy nem akarnak a közszolgálati médiában dolgozó munkavállalói közösséghez tartozni, ezért nem hagytak más lehetőséget a munkáltató számára, mint hogy éljen a rendkívüli felmondás munkajogi eszközével".
Nagy Navarro az Indexnek elmondta, miután az MTVA az őszi csoportos létszámleépítéskor nem tudta elküldeni őket, mivel a szakszervezet nem járult hozzá az elbocsátásukhoz, most rendkívüli felmondással próbálnak élni, "de azt is jogellenesen teszik, mivel a szakszervezetnek véleményezési joga lenne ebben az esetben is, ezt azonban nem várta meg az alap".
Az éhségsztrájkolók szerint "miután öt napja fény- és hanghatásokkal kínoznak minket, hamis fotókat tesznek fel az éhségsztrájkról a Facebookra, melyekről úgy tűnik, mintha ettünk volna, és miután a sztrájktörvényre hivatkozva jogellenesnek minősítették az akciót, miközben az éhségsztrájk nem tartozik bele a törvénybe, most már nem riadnak vissza semmitől, a jogállamiság elveszett".
Elküldhetik őket az épület elől
Az azonnali hatályú rendkívüli felmondás egyik következménye az lehet, hogy az éhségsztrájkolókat kiszorítják az MTV székháza elől, mondván már nem közmédiás alkalmazottak, így nem tartózkodhatnak a helyszínen. Ezzel kapcsolatban Nagy Navarro leszögezte, hogy nem adják fel az éhségsztrájkot, és ha rajtuk múlik, akkor nem hagyják el a bázisukat.
Az MTV székháza előtt sztrájkoló közmédiások előbb azt követelték, hogy az alap mondjon fel Élő Gábornak, az MTI Hírcentrum igazgatójának, és két helyettesének, valamint Papp Dánielnek, az MTVA hír- és hírháttérműsoraiért felelős főszerkesztőjének.
Majd amikor a közmédia vezetése Élő Gábort azonnali hatállyal elküldte, és Papp Dánielt lefokozta, azt követelték, hogy a többi felelőst is távolítsák el posztjáról. Mivel ez nem történt meg, az éhségsztrájkolók múlt szerda óta már Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója és Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatójának felmentéséért küzdenek.
(Index nyomán)