A Jobbik kormányra kerülése esetén nyilvánosságra hozza az előző rendszer ügynökeinek jelenleg 2060-ig titkosított listáját - jelentette ki Novák Előd, a párt országgyűlési képviselője csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.
Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, erre legkésőbb 2014-ben kerül sor, reményei szerint pedig addig kiteljesedik a Jobbik nyomására indult "antikommunista fordulat".
Novák Előd felidézte, pártja az Országgyűlés december 23-i ülésén név szerinti szavazást kezdeményezett az ügynöklisták nyilvánosságra hozataláról. Mint mondta, ez volt az első olyan parlamenti szavazás, amely megosztotta a kormánypárti képviselőket, hiszen - folytatta - a Fidesz-KDNP-ből összesen ötvenöten voksoltak a frakciófegyelemmel szemben.
Az ügynöklisták nyilvánosságra hozatala egy olyan elmaradása a rendszerváltásnak szerinte, amit még a kormánypárti képviselők is orvosolni szeretnének. A Jobbik kormányra kerülése esetén ezért közzé kívánja tenné azt a tizenkilenc mágnesszalagot, amelyek hitelesen tartalmazzák az ügynöklistát. A politikus indokolatlannak tartja, hogy legalább két iratot be kelljen mutatni az ügynöki múlt bizonyítására, ugyanis erre az úgynevezett 6-os karton is egyértelmű bizonyítékot nyújt.
Novák Előd "antikommunista fordulatként" értékelte, hogy a kormánytöbbség pénteken alaptörvénybe kívánja foglalni azt a "közhelyszerű igazságot", hogy az MSZP a szocialista állampárt utódpártja.
(MTI nyomán)