Ki akar vele tüntetni?...
A "demokratikus civil szervezetek és demokratikus ellenzéki pártok" ezúttal közösen lépnek fel "Orbán önkényuralma" és az új alaptörvény ellen - közölte az MTI-vel csütörtökön Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja azt követően, hogy lezárult az egyeztetés a szervezők és a rendőrség között a január 2-ára, az Operaházzal szemben tervezett demonstrációval kapcsolatban.
A gyurcsányista képviselő azt mondta, az a megállapodás született, hogy a rendezvényt két magánszemély jelenti be, de "minden demokratikus civil szervezet és demokratikus párt" csatlakozott hozzá. A tüntetésen Vadai szerint minden csatlakozó szót kap. "A Gyorskocsi utcában elindult valami" - értékelte a politikus, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy míg eddig egyes rendezvényeket kölcsönösen látogattak bizonyos civil szervezetek és pártok, a január 2-iki demonstráció már egy közös szervezésű esemény lesz.
Vadai Ágnes beszámolója szerint a csatlakozók között van 17 civil szervezet, köztük a szolidaritási mozgalom, a DK, valamint "az első információk szerint" az MSZP és az LMP. A Teve utcai egyeztetésen a szolidaritási mozgalom, civil szervezetek és a DK képviselői vettek részt, de a tárgyalók folyamatos telefonos kapcsolatban álltak a többi, az ügyet támogató szervezettel - jelezte Vadai Ágnes.
Újra együtt a két MSZP
Mesterházy Attila csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján számolt be arról, hogy szerdán felkeresték őket a szolidaritás mozgalom képviselői, akik felajánlották a rendezvény szervezését, illetve azt kérték, hogy pártpolitikusok helyett kizárólag közéleti személyiségek, illetve "civilek" szólaljanak fel az új alaptörvény életbe lépésének tiszteletére rendezett gálaest idejére hirdetett demonstráción.
Mesterházy Attila úgy fogalmazott, egyetértettek a kezdeményezéssel, és "átadják a terepet", vagyis pártja képviselői elmennek a rendezvényre, de azon nem szólalnak fel.
Az ellenzéki politikus kiemelte továbbá, hogy részvételükkel is amellett szeretnének hitet tenni, hogy a különböző értékrendet valló demokraták szövetségével kell létrehozni a "negyedik köztársaságot".
Az LMP is ott lesz
Az LMP támogatja, és részt is vesz a január 2-ai, az Operaház előtt tartandó "civil" tiltakozó demonstráción, ám politikusaik nem szólalnak fel, és ezt várják a többi párt politikusaitól is - közölte Szél Bernadett szóvivő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. A szóvivő ezt azzal indokolta, hogy nem szeretnék, ha a két magánszemély által szervezett civil kezdeményezés politikai rendezvénnyé válna (az nem zavarja a jelek szerint, hogy Gyurcsányék szervezik - a szerk.), ugyanakkor jelezte, arra biztatják szimpatizánsaikat, menjenek el a demonstrációra.
(MTI nyomán, kép: Mandiner)