Az óév végén mozgássérült helyen álló rendőrautót fényképezett egy férfi a szombathelyi belvárosban, s a fotót megosztotta a Facebookon. Pár napra rá teljes körű ellenőrzést kapott, s ugrott az autója forgalmija.
Szombathelyen az óév utolsó napjainak egyikén reggel nyolc órakor a szinte teljesen üres Borostyánkő parkolóban a rokkantak számára fenntartott helyen állt egy rendőrautó. Farkas Zoltán nem volt rest ezt megörökíteni és közzétenni a legismertebb közösségi portálon.

Mozgássérült helyen parkoló rendőrautó a szombathelyi Borostyánkő áruháznál

- Azt sehol nem állítottam, hogy a rendőrök szabálysértést követtek el, de az mindenképpen visszataszító, hogy a rokkantoknak fenntartott helyen az autóban ülve beszélgetnek egy járókelővel, amikor a parkolóban összesen csak két Opel állt - teszi hozzá Farkas Zoltán.
A fiatalember hat éven keresztül határőrként szolgált, korábbi kollégáinak jelentős része pedig már a rendőrség kötelékébe tartozik.
- Szombaton kaptam a hívást, figyeljek oda, mert a fényképemet már kitették a Szombathelyi Rendőrkapitányság faliújságára, "vadásznak" rám - meséli Zoltán.
Hétfőn nem mozdult ki otthonról autóval, kedden már igen, de akkor pillanatok múlva egy villogó rendőrautó állította meg.
- A Thököly utcában, a körforgalomnál lakom, alig tettem meg 200 métert, benéztem a visszapillantóba, mögöttem egy rendőrautó jelezte, hogy a Témaparknál húzódjak félre - emeli ki Zoltán.

Kedden délután Farkas Zoltán megmutata az elismervényt, hogy a rendőrök kivonták a forgalomból a Trabantját

Az általa vezetett autóban mindent tüzetesen ellenőriztek, végül három szabálytalanságot találtak: a halványkék Trabant a forgalmiban szürke színűnek van jelölve, a kocsi sportkormánnyal van felszerelve, de ennek a műbizonylatát nem tartotta a járműben a sofőr, illetőleg a helyzetjelző sárga helyett kék színű.
Erről az esetről is készült felvétel, mivel a felesége a közelben dolgozik, amikor látta a szirénázó járőrautót, sejtette, hogy férjét igazoltatják, így az egész esetet megörökítette.
Közben a helyszínre érkezett még egy rendőrautó, mivel feljelentés történt, így fényképpel is kell dokumentálni az esetet. (Az első járőrkocsiban nem volt kamera.)

A rendőrök több hiányosságot is találtak az autónál, feljelentették Farkas Zoltánt

- Amióta használom a Trabit, már többször igazoltattak, de eddig semmilyen szabálytalanságot sem találtak. Most ellenben hármat is, emiatt egyből ugrott az autó forgalmija, így könnyen előfordulhat, hogy a 31 éves járművet végleg kivonják a forgalomból. A kocsi jelenleg rendszám nélkül a házunk udvarán van. Ugyanakkor nem hagyom annyiban az egészet, már beszéltem műszaki szakértővel, aki azt mondta, hogy csak a kék helyzetjelző volt szabálytalan, de emiatt a forgalmit még nem vehetik el.

Két villogó rendőrautó és a kék Trabi

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságtól érdeklődött egy helyi lap, hogy van-e összefüggés a fotó közzététele és az ellenőrzés között, és arra is választ vártak, hogy a rendőrség indított-e szabálysértési eljárást a szabálytalanul parkoló rendőrök ellen.
- Az ügyben hétfőn dr. Tánczi Tibor rendőr ezredes, megbízott főkapitány vizsgálatot rendelt el annak megállapításra, hogy történt-e fegyelemsértés. A kivizsgálás folyamatban van, ennek lezárását követően tudunk felvilágosítást adni - tájékoztatta a portált Leibinger Eszter, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, aki hozzátette, hogy "információi szerint" nincs összefüggés az esetek között.
Nem az első eset
Nem először fordult elő, hogy olvasó buktatott le szabálytalanul parkoló rendőrt: 2010 februárjában a Barátság utcában szintén mozgássérültek számára fenntartott helyen állt meg a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság egyik szolgálati autója. Akkor a főkapitány fegyelmi eljárást kezdeményezett a hibázó rendőr ellen, ezen túl pedig a szabálysértésért is felelnie kellett.
2009 novemberében pedig attól volt hangos a sajtó, hogy a Szombathelyi Rendőr-kapitányság hátsó bejárata mellett, a Deák Ferenc utcában - ahol rendőr dolgozók is rendszeresen hagyják autójukat -, szinte senki sem parkol szabályosan.
Akkor Rónai András alezredes, a Szombathelyi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője arról is beszélt, hogy előfordult már, hogy kollégáikat is meg kellett bírságolniuk, mert a kiadott utasítás ellenére szabálytalanul parkoltak a rendőrség épületének tőszomszédságában.
(Vas Népe nyomán)