Sajtóértesülés szerint Várhegyi Attila, Szolnok volt polgármestere kedden délután tartott szűk körű válságtanácskozást a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kommunikációs munkatársaival. Az előző kommunikációs igazgató, Szabó László az év elején távozott. A közlemény szerint közös megegyezéssel. Sokáig úgy tűnt, az egykori bemondó, Cserháti Ágnes szóvivő feljebb lép, ő veheti át a közmédia kommunikációjának irányítását. Mostanra azonban kiderült: a sokat próbált egykori pártigazgató és cége segíthet az utóbbi időben igencsak megtépázott tekintély helyreállításában.
Elítélték
Várhegyi Attilát, a Fidesz pártigazgatóját 2002 őszén folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt jogerősen felfüggesztett egyéves börtönbüntetésre ítélte a bíróság. A vád szerint az Orbán-kormány egykori államtitkára 154 millió forintos kárt okozott Szolnok önkormányzatának. A politikus akkor emiatt lemondott parlamenti mandátumáról.
Ahol tud, segít
A volt szolnoki polgármester azonban nem távolodott el a Fidesztől. Tavaly derült ki, hogy a Miniszterelnökség szerződött egyik cégével, a 2006-ban létrehozott Prestige Media reklámügynökséggel, amely „filmgyártás a Magyarország Alaptörvényének megalkotását előkészítő nemzeti konzultációhoz” címen 7,7 millió forintot kapott közpénzből. De nem ez volt az első megbízása. Nógrád megye önkormányzata még 2007-ben „professzionális megyemarketing" elvégzésével bízta meg, de szerepet vállalt és kapott Hódmezővásárhelyen is az egészségügyi reform elleni médiaoffenzívában.
A cég később újabb megbízásokat kapott fideszes önkormányzatoktól. Tanácsokat adott Pécs városának, de Dombóvárnak is. Legutóbb a baranyai Siklós fideszes többségű önkormányzata bízta meg havi 250 ezer forintért azzal, hogy készítsen egy helyi hírsite-ot, a sikloshirado.hu-t.
Presztízsmentő Prestige
Most Várhegyi Attila feladata lesz rendbe rakni az MTVA presztízsét, ami a Lomnici-ügy vagy a már internetes mémmé vált év eleji tüntetés szerencsétlen tudósítása miatt romokban van. Az FN24 úgy tudja, sokáig fejtörést okozott az MTVA-ban, hogyan lehetne jól tálalni, hogy egy jogerősen elítélt volt politikus irányítja a közmédia kommunikációját.
A fenti cikk megjelenése után Cserháti Ágnes megerősítette az MTI-nek a lap információját. Mint írják, "a kommunikációs ügynökségek közül a Prestige Média tette a legrészletesebb és legkedvezőbb ajánlatot, ezért az MTVA január 15-től megkezdte a közös munkát a Várhegyi Attila által vezetett céggel, amellyel féléves szerződést kötött".
Várhegyi Attila az MTI-vel azt közölte: "óriási megtiszteltetés és nagyon nagy kihívás számukra ez a megkeresés. Mint hozzátette: a rendelkezésre álló hat hónap alatt XXI. századi megoldásokat szeretne nyújtani az MTVA-nak."
A távirati iroda hírében az egykori pártigazgatóról, a következő sorok szerpelnek: "Várhegyi Attila 1990 és 1998 között Szolnok polgármestere volt, 1998 és 2001 között pedig a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára. Várhegyi Attila korábban a Fidesz pártigazgatója, valamint országgyűlési képviselője is volt".
Azt továbbra sem tudni, hogy a féléves szerződés mibe kerül a közmédiának, és így az adófizetőknek.
(FN24 nyomán)