"A legsötétebb diktatúrákat idézi az a most kiépülő szervezet, mely a józsefvárosi közrendet hivatott védelmezni. Bár a Jófiúk elnevezésű biztonsági szolgálat már egy ideje működik, pontosabb információkat egyelőre nem szeretnének közölni róla" - így retteg egy december 30-i cikkében a Népszava. Ezúttal azonban nem a rettegésük az érdekes, hiszen ők mindentől rettegnek, ami magyar (a 2006-ban szemeket kilövő ÁVH-ról ugyanakkor még véletlenül sem jutottak eszükbe a legsötétebb diktatúrák), hanem az, hogy a fideszes önkormányzat az adófizetők millióit költi olyan tevékenységre, amit a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület ingyen és bérmentve végzett. Őket a Gárda után gyakorlatilag betiltották különféle ürügyekre hivatkozva, a Jófiúk (és főnökeik, a jó barátok) esetében viszont nem gond, hogy nem a rendőrséghez tartoznak, még csak együtt sem működnek velük (pedig "rendfenntartó tevékenységet csak az láthat el"), nem gond a fekete formaruha, a harci dzsip, az igazoltatás és a "megfélemlítő" fellépés, hiszen a vezetőjük haver, ráadásul volt SZDSZ-es...
Még október végén döntött úgy a VIII. kerületi önkormányzat, hogy a Józsefvárosi Városüzemeltetési Szolgálat átalakításának apropóján létrehoz egy közrendvédelmi csoportot, melynek feladata elsősorban a kerületi bűnmegelőzés lenne. A "Jófiúk" biztonsági szolgálat jelenleg 10 főt foglalkoztat, de létszámát tovább szeretnék növelni. A keménykötésű legények két hatalmas méretű, fekete harci jellegű dzsippel köröznek éjjel-nappal Józsefvárosban, és a járművek tetején található rendkívüli erősségű reflektorral pásztázzák a környéket.
Az alapító jegyzőkönyv szerint "a csoport technikai felszerelése erősen motorizált és térinformatikai rendszeren alapuló bevetés-irányítással dolgozik". A feltehetően felvételeket is készítő biztonsági gárda valószínűleg elsősorban a megfigyelésre szakosodott, így tudja ellátni bűnmegelőzési funkcióját. A december 16-i, a hajléktalanpolitika ellen tiltakozó közterület-foglalási akció egyik résztvevője szerint a két autó egész éjszaka körözött a helyszín, a VIII. kerületi szabálysértési iroda körül: "Több alkalommal is leálltak mellettünk kb. 10 percekre, ránk világítottak a reflektorral, majd továbbálltak. Néhányan kint aludtunk a helyszínen. Hajnalban, amikor egyikőnk kimászott a sátorból, fél perc múlva már ott is voltak a Jófiúk a reflektoraikkal".
A biztonsági szolgálat vezetője Kocsis Máté józsefvárosi polgármester (Fidesz-KDNP) jobbkeze, Szabó Gábor. Az egykor SZDSZ-es politikus a lapnak elmondta, egyelőre nem óhajtanak beszélni erről a nyilvánosság előtt. "Akkor osztjuk meg az ezzel kapcsolatos információkat, majd ha időben oda elérünk.
Itt nyilvánvalóan nem egy faültetésről van szó" - mondta sokat sejtetően Szabó. A kerületi ellenzékkel a különböző internetes fórumokon rendszeresen hadakozó Szabó egy bejegyzésében azt írja, az autókat használtan vásárolták, darabját 800 ezer forintért, majd további egymillióért újították fel. Az nem derül ki egyértelműen, hogy a "speciális technikák" benne foglaltatnak-e a fenti árban, vagy még pluszköltségként jelennek meg. Szabó szerint ezek a vélhetően sok adóforintba kerülő technikával kapcsolatos adatok nem tartoznak a nyilvánosságra.
A TV2 riportot is készített róluk:
(Kuruc.info - Népszava nyomán)