Nem titok, épül, szépül (?) Keszthely városa, de ezt már mindenki tudja. Városunk vezetése látványos gigaberuházásokba fogott 2010 évben, melynek természetesen semmi köze sem volt a választások előestéjéhez. Nagy sajtóval és még nagyobb arccal vágott neki a későbbi kétharmad helyi csapata ennek a kétséges kimenetelű pénzszórásnak és pozíciójuk bebiztosításának.
Meg is lett az eredménye: nagykoalíciós "fulldiktatúra" helyi szinten. Amelynek egyszemélyes ellenzékét igazán "úriemberek módjára” próbálják elhallgattatni, női mivoltában megalázni, mivel fáj nekik, hogy húsz év semmittevése után valaki az elhibázott döntéseiket a nyilvánosság elé merészeli tárni. Megjegyzem ez a dolga és ez lett volna az eddigieknek is! De most nem ez a téma, menjünk tova…

Ugyan még nem értünk említett fondorlatos építkezések végére, de már kezd kirajzolódni a valós kép, melyet egy kis túlzással egy atombomba bevetése utáni pusztulathoz tudnék leginkább hasonlítani. Ők azt mondják, mit mondják, kiáltják: „ építjük Keszthelyt!” Valóban, a látszat tényleg az, hogy mindenfelé építkezésbe -illetve lerakott térkőbe- botlunk.

Térjünk vissza Keszthely anyagi létére, mert mára siralmassá vált a helyzet, olyannyira, hogy vezetőink (már, akinek) napokon belül színt kell valljanak. Eljutottunk oda, amit szerény jobbikosként már jóval e történések előtt megjósoltunk, miszerint a város költségvetése romokban hever. Ennek bizonyítékaként eljött az újabb költségvetés megtárgyalásának időpontja, melyet kétségbeesett kapkodás előz meg. Nevezetesen, az intézmények levelet kaptak, benne költségvetésük igencsak jelentős megnyirbálásának konkrét tényét közölve, ami egyes esetekben - mint pl. a zeneiskola - teljes megsemmisülésükhöz vezethet! No, lám, mire fel ez a nagymérvű megszorítás? Csak nem elszállt a ló alattunk? Miközben az előtérben "építgetünk”, a háttérben bontogatunk? Ez esetben lehet még építkezésnek nevezni az amúgy szemmel látható jelenségeket?
Ahhoz, hogy igazán érthető legyen a kevésbé tájékozott többségnek is az, hogy mi folyik ebben a városban, megpróbálom konkretizálni az eseményeket. Jöttek az országgyűlési választások, villantani kellett: Uszoda, Fő-tér, Balaton-part, amihez kapott az önkormányzat EU pénzeket, de kellett hozzá jelentős önrész is, aminek birtokában nem lévén, hitelt kellett fölvenni. Csakhogy a hitel -mint tudjuk-, uzsoraként működik és bármilyen hihetetlen ez vezetőinknek, azt vissza is kell tudni fizetni! Az egyszerű állampolgárokat azért tudták megvezetni a bankok, mert nem rendelkeztek-rendelkeznek megfelelő pénzügyi ismeretekkel. De mi van azokkal, akiket a nép azzal hatalmazott fel, hogy a közpénzt megfelelően kezeljék? Ott kell lenni pénzügyi szakembereknek, akik tájékoztatják a vezetőket, hogy eddig, ne tovább! Tudom, hogy ez meg is történt, igaz óvatosan, de megfogalmazták az előző költségvetés tárgyalásánál, hogy rezeg a léc. Ezt figyelembe sem vették a dicsőségtől megrészegült döntéshozók és -képviselőnk kivételével- megszavazták a mára alapjaiban összedőlt művüket. Lelkük rajta. A lelkiismerettel még rendelkező akkoriban igennel szavazókat most gyötri a bűntudat, a többi pedig tisztában van azzal, hogy felelősségre senki nem fogja vonni őket tettükért, a jogszabályok abszurd volta miatt, az emberek többségének pedig bőven elég a látszat (pl. Fő-tér) és nem is akar tudni mindezek következményeiről (pl. zeneiskola). A politikusok részéről önös érdek, a szavazók részéről -tisztelet a kivételnek- struccpolitika, sajnos ez a fájdalmas valóság.
A gazdasági helyzet miatt a város adóbevételei megcsappanni látszanak, annak ellenére is, hogy letettünk az asztalukra nem kevés bevételt, ami nem a jónépet sarcolja, a kiadások pedig sokasodnak. A következtetés levonása napnál is világosabb: fizetésképtelenség réme üti fel fejét Keszthelyen. Egyszer mindennek vége! Évtizedek óta tologatják maguk előtt az egyre nagyobbra tornyosuló szennyest mindenféle trükkök formájában (pl. rulírozó hitel), ami most szakad a nyakukba, illetve, ha "ügyesen” lavíroznak, az adófizetők nyakába. Miért is? Válasz: adóemelésekkel és megszorításokkal próbálják meg túlélni a saját maguk által okozott katyvaszt és mindennek terheit a "polgárokkal” fogják megfizettetni. E közben protokollra és ilyen-olyan címen kiosztott jutalmakra, városi címekre, kitüntetésekre szórják a milliókat a takarékoskodás jegyében, mert a látszat fenntartása mindent felülír. Polgármester úrra visszautalva: jó tanítómesterük volt, ugye tudjuk? Nem rossz. Nem rossz?

Az előző költségvetés tárgyalásakor 15%-os költségcsökkentést javasoltunk, amit természetesen nem fogadtak el, hiszen nem ők találták ki. Csak egy példa: számtalan látszatpozíció van a városban, amit csak azért nem szüntetnek meg, mert valakinek a valakije tölti be. Megkapja a fizetését, általában nem is keveset, de érdemi munkát nem végez. Ha eljő az ideje, nevén nevezzük a gyereket! Nem kellett volna hitelt fölvenni a látványberuházásokhoz, de nem érdekes, mert azóta már többször is vettek föl plusz hiteleket, nehogy megakadjanak a munkálatok. Hab a tortán, a szóbeszéd szerint Fidesz közeli cég(ek) ezeknek a munkálatoknak a kivitelezői (pl. Simicska Reneszánsz nevű cége), melyhez úgy jutottak hozzá, hogy a pályázatokat az ő karakterükre szabták. Persze ez is csak összeesküvés-elmélet -szerintük. Igaz, hogy ez amolyan mindenki tudja, csak nem illik beszélni róla kategória, de ez sem érdekes. Még nekik áll feljebb, ha valaki szóvá teszi! A bolti csokitolvajt ország- világ előtt meghurcolják, a közpénzt elherdálók meg kikérik maguknak és tovább élvezik a több százezer forintos illetményüket, vagy nyugdíjukat, mindezt a tisztességesen dolgozó, értéket teremtő munkás emberek bőrére. Hol itt az igazság?
A nagy fideszes munkahelyteremtés további "remek" intézkedései városunkban a teljesség igénye nélkül:
Az összes önkormányzati fenntartásban maradó intézmény költségvetését megnyirbálják, ami a fűtés, étkeztetés és egyéb működési költségek megvonása mellett vélhetően személyi leépítésekkel is fog járni. Az "egymillióújmunkahely” Keszthelyre eső része "teljesítve”, pont. Minden utcasarkon azt hallani, hogy megszűnik a gyermekkönyvtár, ami 950 ezer forint működési költséggel üzemel. Több ezer gyermek látogatja, nagy segítség az iskoláknak, óvodáknak a csemeték intellektuális előmenetelében. Keszthely - állítólag - a kultúra városa, azt gondolná az ember, hogy a vezetői is kultúremberek. Akkor viszont nem értem, hogy pitiáner 950ezer forint miatt, miért kell megvonni a tudásra szomjazó utódainktól ezt a lehetőséget. Persze majd a világgazdasági válságra fognak hivatkozni, nem a saját dilettantizmusukra, ezt borítékolom. És azt se feledjük, hogy mindez nem megszorítás, hanem "nemzeti együttműködés", "kiigazítás" "racionalizálás Róbert módra" stb… Pálinkás kedvében lehetett, aki ezeket kiötlötte!? Igen, a város közéletére -sajnos- egyre inkább rátelepszik a Pálinkás-Gachályi féle "jómódúak" liberális szemlélete, hogy csak egy példát említsek, ami a hihetetlen beszélőkéjű Gachályi úr száját hagyta el a minap: "a kultúrát üzleti alapokra kell helyezni!" Utoljára ekkora aljasságot szadeszostól hallottam, le lehet vonni a következtetéseket kedves "polgártársaim"! Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy dupla alpolgármesteri létszámmal rendelkezik ez a "gazdag" város, ami önmagában is felháborító! Azt pedig néma csend övezi, hogy a majd' 100 fővel működő hivatalban, ahol bizony lehetne takarékoskodni, lépéseket nem tesznek, de a gyermekeinktől amit csak lehet elvesznek?
Már most javaslom az alpolgármesterek számának csökkentését, de a megszüntetésük is megfontolandó, tekintettel liberális beállítottságukra és pénzügyi helyzetükből fakadó felsőbbrendűségi komplexusukra, amit rendre éreztetnek is "alattvalóikkal"! Hány milliót is spóroltam három másodperc alatt a városnak? Ilyen egyszerű ez, csak akarni kell! A költségvetés elfogadtatása olyan gyors léptekkel folyik, hogy az eddig megszokott munkaértekezleteket is elhagyták! Minél kevesebb információhoz jut az ellenzék, nekik annál jobb?
A végső következtetés levonása most már mindenki előtt egyértelmű lehet:
Azért, hogy legyen egy - választási kampányfogásnak is nevezhető, a jelen gazdasági helyzetben nem éppen időszerű -, egyesek szerint szép belvárosunk és Balaton-partunk, azért képesek minden eddigi, elődeink által kivívott nagyszerű dologról lemondani, helyesebben lemondatni az embereket, miközben pl. a közpénzből (Hévízzel együtt 16 millió forint) felhízlalt Fidesz pártlap havonta ontja a szemetet és tömjénezi isteni magasságokba a helyi vezetést! Ezt sem csak én állítom, hanem egyre többen! Látványberuházások munkahelyteremtés nélkül, sőt emiatt más területeken leépítésekkel, egy totálisan eladósított várost hagyva maguk után, ahol a kultúra megnyirbálása, a szociális vívmányok leépítése, a lakosság végső kivéreztetése folyik szemrebbenés és felelősségre vonás terhe nélkül.
Sajnálatos, hogy sokaknak elég a látszat és beérik nevezett szennylap és társai álságos kirakatával és nem is akarnak tudni a valóságról. Pedig mindez az ő zsebükre (is) megy. Hogy erre tájékozatlanság, vagy az adott párttal szembeni "hívő" magatartás készteti őket, egyelőre kérdéses. Valószínűleg van, akit ez, van akit az, esetleg mindkettő, de egyik sem menti fel őket a felelősség alól, ugyanis gyermekeink szebb jövőjét játssza el a városvezetés, a többség hallgatólagos cinkosságával! Ideje lenne az ébredésnek!
Ez ma Keszthely 2012-ben Orbániában, az új országban!
Folytatása következik...
(Keszthelyi Jobbik)