Éppen három hónapja, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság az NNI-t jelölte ki, indítson eljárást a Kuruc.info ellen.
Az internetes oldalon „vérdíjat” tűztek ki egy rendőrre, de több kollégájának a fotóját, nevét, illetve telefonszámát is közzétették.
A Hír24 kíváncsi volt, mi történt az elmúlt 90 napban. Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője a Hír24-et szűkszavúan arról tájékoztatta, hogy „egy internetes portálon megjelent, rendőrökről szóló és azok személyes adatait és fényképeit tartalmazó felhívás alapján, az Országos Rendőr-főkapitányság a Nemzeti Nyomozó Irodát (NNI) jelölte ki, visszaélés személyes adattal vétség megalapozott gyanúja miatt a büntetőeljárás lefolytatására. A nyomozás jelenleg folyamatban van, egyelőre ismeretlen tettes ellen.”
Tehát a nyomozás még tart, de egyelőre senkit nem tudtak meggyanúsítani. Hogy miért, azt nem tudni, a közleményből ez nem derül ki.
A Kuruc.info portál hajtóvadászatot indított egy rebiszes ellen, aki véleményük szerint 2006-ban gumilövedékkel kilőtte egy tüntető szemét. Korábban Hüttl Tivadar, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) adatvédelmi programvezetője azt mondta, a kurucok cselekedete kimeríti a személyes adattal való visszaélés tényállását, amit a kitűzött vérdíj és a tálalás még jelentős érdeksérelemmel is súlyosbít. "Ez már büntetőjogi kategória" - tette hozzá a jogász.
A Kuruc.info szerkesztői tisztában vannak ezzel, mint írják: amerikai székhelyű portáljukig nem ér el a magyar hatóságok keze. A lap azért indította kifogásolható akcióját, mert a mai napig nem sikerült számon kérni a 2006-os rendőri túlkapások elkövetőit, köztük azokat a rohamrendőröket, akik a vadászpuskájukkal tucatnyi súlyos és életveszélyes sérülést okoztak.
A radikálisokat és kollégáit is eláruló Szima Judit, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) elnöke, aki a cikk írásakor még szabadlábon volt, gusztustalannak tartotta a hajtóvadászatot. Mint mondta: a rendőr neve, beosztása nyilvános adat, de az arcmása nem. Véleménye szerint az adatok a kormány érdekeinek megfelelően kerültek fel a honlapra.
2011 áprilisában az amerikai és magyar bel- és igazságügy-miniszterek Budapesten egyeztettek arról, hogyan lehet megakadályozni az olyan törvénysértő cselekményeket, amelyeket külföldi szervereken keresztül hajtanak végre. Az egyeztetés eredményeiről, a tervekről azonban azóta sem tudni semmit.
(Hír24 - Kuruc.info)