Negyvenhat darab egészséges, 200 kg-os borjút akar ma, azaz február 7-én, kedden reggel a fehérvár-csurgói kényszervágóhíd teherautója elszállítani, majd megsemmisíteni.
Kucsera Róbert ősi marhatenyésztő telepéről azért vinnék el megsemmisítésre az állatokat, mert a gazda nem kapta meg az eladótól a borjakra a marhaleveleket, így nem tudja igazolni a genetikai kapcsolatot a borjak és anyjuk között.
Kucsera Róbert mint egy tíz éve foglalkozik húsállattenyésztéssel. A húsmarha tenyésztése két éve ismét fellendülőben van hazánkban, mióta Törökország korlátlan mennyiségben vásárolja fel a hazai marhahúst. Jó tudni ezt annak tükrében, hogy az úgy nevezett „rendszerváltás" óta szándékosan lehetetlenítették el gazdákat, tették tönkre hazánk mezőgazdaságát, és a magyar marhaállomány mintegy 90%-át ölték le az elmúlt két évtizedben.
Kaufmann Gábor Veszprém megyei kerületi főállatorvos tájékoztatása alapján a marhalevélre azért van szükség, hogy lehessen tudni, honnan származik a hús, milyen kezeléseket kapott az állat. A főállatorvos közlése szerint minden bizonnyal Kucsera Róbert is hibázott, hiszen ha valaki tenyésztőként húsállatot vásárol, annak tisztában kell lennie a hatályos jogszabályokkal.
A Jobbik szerint a jogszabályok betartása és betartatása pro és kontra lenne elvárható hazánk, illetve az Európai Unió és a külföldi beszállítók részéről. Tehát akkor is, amikor valamelyik multinacionális élelmiszer-áruházlánc polcaira kerül bizonytalan eredetű húsáru. Ugyanakkor elképesztőnek tartjuk, hogy míg Magyarországon emberek ezrei éheznek, addig több tonna egészséges húst semmisít meg az „európai normák” betartatása érdekében az EU-bérenc magyar hatóság. Az állatok megsemmisítését annak tükrében is túlzónak tartjuk, hogy véleményünk szerint a keresztény erkölccsel is szembe megy az ártatlan, ráadásul egészséges állatok lemészárlása. Kíváncsiak lennénk az állatvédő szervezetek állásfoglalására is az ügyben, melyre azonban sajnos minden bizonnyal csak az állatok leölése után kerülhet sor - írja közleményében Ferenczi Gábor országgyűlési képviselő, a Jobbik Veszprém megyei elnöke és Molnár András Kadocsa önkormányzati képviselő.
Ferenczi Gábor ma telefonon érte el az éppen a helyszínen tartózkodó, az állatok elszállítását felügyelő Török Tamás hatósági állatorvost. Tájékoztatása szerint a Veszprém Megyei Kormányhivatal Élelmiszer-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága a Csongrád Megyei Kormányhivatal ugyanezen intézményével közösen rendelte el az állatok leölését. A hatósági állatorvos elmondta, hogy a határozat elleni fellebbezés nem halasztó hatályú, tehát csak az állatok elpusztítása után lehet az intézkedés jogszerűségét vizsgálni. Az állatorvos megerősítette, az állatok egyébként egészségesek. Arra a felvetésre, miszerint nem lehetne-e az állatok életét megmenteni például egy állatkertben való elhelyezésükkel, Török Tamás azt a választ adta, hogy az egészséges állatok abban az esetben is "potenciális veszélyt jelentenének", hiszen amíg élnek, fennáll a lehetősége, hogy húsmarhaként eladják őket a jövőben. Arra a kérdésre, hogy az egészséges állatok miért jelentenek veszélyt, a hatósági állatorvos leszögezte, ő felettesei utasítására, az uniós normáknak megfelelő jogszabályok alapján jár el - számol be a beszélgetésről a képviselő.
(Kuruc.info)