Szerinte nem a magyar társadalomnak van szüksége hitelre, hanem a globális pénzügyi hatalom a hitelen keresztül a függésünket akarja biztosítani.
A globális pénzhatalmi rendszernek szüksége van arra a biztos tudatra, hogy a hiteleken keresztül növelje a tőle való függésünket, véli Bogár László közgazdász.
Magyarország, Európa és a világ is egyre közelebb jut azonban a Bibó István-i gondolathoz, hogy a dolgokat nevükön kell nevezni, mert ha egy közösség a hazugságok zsákutcájába szorul, akkor az értelmi és erkölcsi züllés elkerülhetetlen, vallja Bogár László, aki szerint elindultak azok az egészséges én-védő mechanizmusok, amelyek felismerik ezt a veszélyt.
Az unió és a valutaalap 2008-hoz hasonlóan most is hitelfelvételre szólít fel. Azonban nem a magyar társadalomnak van szüksége erre a pénzre, hanem a hitelen keresztül a globális pénzügyi hatalom a függésünket akarja biztosítani. Mindenképpen olyan konstrukciót fognak ránk erőltetni, mely a függést, az állandó ellenőrzést, a felügyeletet és a beleszólást fogja biztosítani, fogalmazott Bogár László közgazdász a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.
Szerinte az IMF-hitel valójában ugyanúgy működik, mint a védelmi pénz. A frankfurti vagy londoni brókerek ugyanis pillanatok alatt el tudják érni, hogy akár tíz százalékkal romoljon a forint árfolyama az euróhoz képest.
A globális bankok itteni leányvállalatai, vagyis a kényszerítő hatom teljes befolyásra tett szert Magyarországon a banki, pénzügyi, kereskedelmi, biztosítási, energetikai szférában, és minden más, lényeges területen, még a víziközmű hálózatunkat is lenyúlták, állítja a közgazdász.
A globális pénzügyi hatalomnak azonban nincs szüksége arra, hogy Európa közepén egy új válsággóc alakuljon ki, ha ugyanis Magyarországon baj történik, az Ausztriát is magával rántaná az osztrák érdekeltségű bankokon keresztül. A globális pénzügyi hatalomnak is érdeke, hogy legyen megállapodás, mert ahol nincs működőképes termelés, onnan nem tudnak pénzt kivinni, ezért az lenne az érdekük, hogy először létrejöjjenek azok az erőforrások, amelyeket ki tudnak vinni az országból. A mostani kormány az osztozkodási arányok módosítását szeretné elérni, tette hozzá Bogár László.
Egyre többen ismerik fel azonban, hogy egy új szövetségre van szükség, s ez nemcsak a magyar társadalmon belül, hanem a környezetünkben, Lengyelországban, Csehországban, a balti államokban is körvonalazódik, és formálódik egy globális egyességrendszer is, mert a jelenlegi hatalmi rendszerrel számos, igen nagy erejű szereplő – például Kína, Oroszország, Irán, India – sem ért egyet, fogalmazott a közgazdász.
(Kossuth Rádió)