Az Alkotmányügyi Bizottság ülésén ismét leszavazták annak a jobbikos módosító javaslatnak a tárgysorozatba vételét, amely a kerékpárlopást bűncselekménnyé minősítené, és akár 2 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatná a tettest.
Sajnos szinte mindenki számára tapasztalati tény, hogy a kerékpárlopás külön iparággá fejlődött Magyarországon, ennek nagyrészt az az oka, hogy gyakorlatilag szankcionálhatatlan. Ezért a rendőrségnek valójában nem is éri meg üldözni a tolvajokat.
Az ellenérveket felsorakoztató kormánypárti képviselők szerint most is megfelelő a jogszabály, lehetőséget ad a megfelelő szankcionálásra, és a Büntető Törvénykönyvet nem illik túl gyakran módosítgatni, továbbá esetleg a 2013. január 1-jén életbe lépő új Btk.-ban szigorítanának.
Ezekből a véleményekből is látszik, hogy mennyire elszakadtak a kormánypárti képviselők a valós élettől, mennyire nem látják az életszerűtlenséget a szabályozásban, hogy már a tolvajok is jobban ismerik a kibúvókat, mint ők. És mennyire nincsenek még közvetett tapasztalataik sem arról, mit jelent a mai üzemanyagárak, illetve vidéki tömegközlekedés hiányosságai mellett a családoknak a kerékpár. Már nem hobbi- vagy sporteszköz, hanem sok esetben a legfőbb közlekedési eszköz, melyet eltulajdonítása esetén akár hónapokig nem tud pótolni a család. Így ellehetetlenül a munkába járás vagy a gyerekek iskolába, óvodába juttatása.
Miközben a tolvajoknak még csak tartaniuk sem kell a következményektől, a rendőröknek pedig nem is éri meg időt, energiát fordítani a bűnüldözésre, mert hacsak nem több bicikli ellopását lehet tettenéréssel egybekötve bizonyítani, akkor nem szankcionálható.
Úgy látszik, a Fidesz-kormány számára ez a vidéki és egyre több fővárosi család számára is mindennapos problémát okozó helyzet nem elég indok a Btk. két sorral történő kiegészítésére. Ad absurdum, még ahhoz sem, hogy egyáltalán az Országgyűlés, a többi képviselő bevonásával lehessen vitázni a javaslatról – hiszen a bizottsági szavazás csupán ennek lehetőségéről szólt.
4 igen, 9 nem és 10 tartózkodó szavazattal a bizottság elutasította a jobbikos indítványt. Továbbra is szabadon lophatják a kerékpárokat - írja közleményében Bertha Szilvia országgyűlési képviselő.