Mintegy ezer egyetemista és középiskolás demonstrált az új felsőoktatási törvény és az idei felvételi keretszámok ellen. Felvetődött, hogy a megmozduláson Hoffmann Rózsa is kifejti a véleményét, de a szervezők szerint nem egy tüntetés a megfelelő fórum erre, hanem a társadalmi vita, amely szerintük elmaradt a törvény elfogadása előtt.
Az új felsőoktatási törvény és a 2012-es felvételi keretszámok ellen tüntet a Hallgatói Hálózat. A szervezet Vissza a jövőnket mottóval hirdette meg a demonstrációt a fővárosba. Mintegy ezer egyetemista és középiskolás indult el az ELTE campusától a Budapesti Corvinus Egyetem felé. "Viszlát, Viktor! Viszlát, Rózsa! Mi leszünk a jövő kulcsa!" - skandálták többen a menetben. Különösen a végzős gimnazisták dühösek a felvételi keretszámok miatt. A Fővám téren többen felszólaltak. Egy pedagógusnak készülő hallgató azt mondta, a családjában az édesanyja volt az első diplomás, és könnyen lehet, hogy ő lesz az utolsó. A tüntetők menetében külföldi hallgatók is voltak, ők dobokkal szolgáltatták a ritmust. A tüntetők egy csoportja bement az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának az épületébe, és beült az egyik előadóba.
Kisebb vita alakult ki arról, hogy Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárt meghívták-e a rendezvényre, vagy ő kérte, hogy ott lehessen. A Hallgatói Hálózat reggel azt közölte, a szerdai tüntetést megelőző este Hoffmann Rózsa államtitkár sajtóreferense azt az információt juttatta el hozzájuk, hogy a szaktárca elolvasta szakmai állásfoglalásukat, s erre a tüntetésen az államtitkár reagálni szeretne. A Hallgatói Hálózat szerint viszont a társadalmi párbeszédre a törvény elfogadása előtt kellett volna lehetőséget teremteni; az egyeztetés nélkül elfogadott törvény elleni tüntetés pedig nem a megfelelő helye és ideje annak, hogy az államtitkár kifejezze egyet nem értését szakmai anyagukkal kapcsolatban. A fenti okokból Hoffmann Rózsa megkeresését nem áll módjukban teljesíteni - közölték a hálózat képviselői.
Az államtitkárság közleménye szerint azonban a Hallgatói Hálózat közlésével ellentétben két nappal a szerdai demonstráció előtt a szervezet hívta meg a tiltakozó rendezvényre Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárt.
A szervezők szerint a felsőoktatási törvény botrányos átalakításával a kormány elveszi a következő nemzedékek jövőjét. A változások egyaránt lehetetlen helyzetbe hozzák a felvételizőket, az életüket eladósodással kezdő vagy röghöz kötött hallgatókat és az oktatókat.
A Hallgatói Hálózat - diákok és oktatók önszerveződő csoportja - azért jött létre, mert elfogadhatatlannak tartja a felsőoktatási törvény jelen formáját, a keretszámok drasztikus csökkentését és a tandíjak összegét - olvasható a szervezet Facebook-oldalán. A demonstrációval szerdán szolidaritást vállalt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és az LMP is, utóbbi a szimpatizánsait a tüntetésen való részvételre biztatta.
(MTI - Origó nyomán)