A január 21-i kormánypárti tüntetés szervezői, Bayer Zsolt, Bencsik András és Csizmadia László mai sajtótájékoztatójukon bejelentették: Békemenet 2012 Egyesület néven civil szervezetté alakulnak.
A szervezők szerint a külföldi sajtóban megjelenő, Magyarországot érő bírálatok és az Európai Unió szankciói miatt ismét itt az ideje annak, hogy a magyar társadalom kinyilvánítsa a kormány iránti támogatását.
Bayer Zsolt igazságtalannak nevezte a Magyarország elleni EU-s eljárásokat, megjegyezve, hogy jelenleg huszonnégy uniós tagállam költségvetésében van hazánkhoz hasonlóan 3 százalék feletti deficit, mégis csak Magyarországot támadják emiatt. Szerinte a költségvetési hiány csupán ürügy, a támadások valódi oka az, hogy „egy patrióta jobbközép kormány irányítja Magyarországot”.
Bencsik András Magyarország helyzetét a 2000 körüli Ausztriáéhoz hasonlította, ahol évtizedes baloldali uralom után jobboldali koalíció vette át a hatalmat. Az EU többi tagállama azonban a leszélsőségesezett Jörg Haider személyére hivatkozva „blokádot” vont Ausztria köré, amit Haider lemondása után is fenntartottak, amíg meg nem bukott a jobboldali koalíció.
A magyar néplélek viszont – fogalmazott Bayer Zsolt – ennél „sokkal nagyobb tartalékokkal rendelkezik, ’56 szelleme még ma is él”. Szerinte nyugaton is tudják, „minél többet fog bennünket az EU vegzálni, bántani, gyalázni, Magyarországon, mert ilyen a néplélek, annál erősebb lesz a kuruc ellenállás”. Ezzel „nem a Kuruc.info nevű weboldalra” akar utalni, hiszen azt ő is „mélységesen megveti” - mondta. „Nyugati barátainknak” üzenve megjegyezte, az EU kettős mércét alkalmaz, amikor annyiban hagyja, hogy a holland kormányt „a Jobbiktól is jobbra álló”, nyíltan idegengyűlölő párt tartsa fent csendes koalíciós partnerként, és eközben a magyar kormányt nevezik szélsőségesnek.
Bayer Zsolt „nem tartja kizártnak”, hogy a Békemenet 2012 Egyesület következő demonstrációja március 15-én lesz. Egy újságírói kérdésre válaszolva megjegyezte, az Európai Bizottság által meglebegtetett, 143,5 milliárdos támogatásmegvonás hallatán az egyesületben „viccelődve” felmerült, hogy Brüsszelben tiltakozzanak a tervezet ellen, szerinte akár 20 ezer embert is ki tudnának vinni egy ilyen demonstrációra. Megjegyezte: ha az EU valóban megvonja Magyarországtól a támogatást, „el kell kezdeni gondolkodni arról, kilépjünk-e”.
(HVG nyomán)