15 milliárd forintot spórol meg a kormány azzal, hogy szűkíti az utazási kedvezményekre jogosultak körét. Így májustól már azoknak is teljes árú bérletet vagy jegyet kell vásárolniuk, akik korábban azért kaphattak kedvezményt, mert a korhatár alatti, illetve rokkantnyugdíjasnak számítottak.
Elbúcsúzhatnak az utazási kedvezményüktől azok a korábbi korhatár alatti nyugdíjasok és enyhén rokkantak, akik tavaly év végéig nem töltötték be az ötvenhetet. Több mint 200 ezer embert érint az erről szóló kormányrendelet. Ők januártól a nyugdíjrendszer átalakítása miatt már amúgy sem nyugdíjat kapnak, hanem úgynevezett jövedelempótló juttatást.
Azzal, hogy kiveszik a kedvezményezettek köréből a korhatár alatti és a rokkantnyugdíjasok egy részét, 15 milliárd forintot spórol meg a kormány. Ennyivel kevesebb fogyasztói árkiegészítést kell fizetnie majd a MÁV-nak, a Volánnak és a városi közlekedési társaságoknak, hogy kompenzálja őket a nyugdíjasjegyekre és bérletekre adott 50 vagy 90 százalékos kedvezményekért.
A nyugdíjas szervezetek ellenzik az utazási kedvezmények megvonását. "Én azt gondolom, hogy ez a döntés hozzájárul ahhoz, hogy ezek az emberek végzetesen le fognak szakadni. Tehát pont olyanokat hoznak nagyon nehéz helyzetbe, akiknek a megkapaszkodását kellene segíteni" – mondta Orsós Éva, a Nyugdíjasok Országos Képviseletének elnöke. A nyugdíjas szervezet szerint leginkább azokat érinti a kedvezmények megvonása, akiknek amúgy is kicsi a havi jövedelmük.
Magyarországon jelenleg több mint 40 féle jogcímen 7 millióan vesznek igénybe valamilyen utazási kedvezményt. Ez júliustól radikálisan csökkenni fog. "Gyakorlatilag az alapkategóriák maradnak meg, tehát a 65 éven felüli nyugdíjasok továbbra is ingyenesen utazhatnak. Megmarad a diákok kedvezménye, a mozgáskorlátozott személyek kedvezménye a 6 éven aluli gyerekek ingyenes kedvezménye. A többi kedvezmény, ha lesz, azok üzletpolitikai kedvezmények lesznek, illetve olyan kedvezmények, amit a munkáltatók biztosítanak az utazóközönség részére" – mondta Völner Pál, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
A kedvezmények megvonása egyébként nem új keletű, hiszen a kormány már tavaly a Széll Kálmán Terv közösségi közlekedésre vonatkozó részében is célul tűzte ki az egyes kedvezmények felülvizsgálatát és egy új tarifarendszer kialakítását is. Így egyes számítások szerint idén és jövőre is több 10 milliárd forintot lehetne megtakarítani.
Április végéig jók a korábbi nyugdíjasbérlet-igazolványok
Szerdán megváltoztak a nyugdíjasok utazási kedvezményeinek feltételei, mivel a kormány rendeletben módosította a szabályozást - közölte a Budapesti Közlekedési Központ.
A két legfontosabb változás a nyugdíjas Budapest-bérletek használatával kapcsolatban, hogy a korábban kiállított nyugdíjasbérlet-igazolványok április 30-ig használhatók a jogosultság igazolására március 31-vel szemben, illetve a március 21. előtt vásárolt nyugdíjasbérletek akkor is felhasználhatók maradnak lejáratukig, ha tulajdonosuk április 30. után elveszti jogosultságát a nyugdíjasbérlet-igazolványra.
Így a BKV április 30. után is érvényesnek fogadja el a régi formátumú nyugdíjasbérlet-igazolványokat a 2012. március 21-ét megelőzően vásárolt bérletekhez.
A BKK felhívta a figyelmet arra, hogy április 30-át követően a március 20. után vásárolt nyugdíjasbérleteket csak új típusú bérletigazolványokkal fogadják el.
A kormányrendelet megváltoztatásával a közlekedési cég azonnali hatállyal visszavonta a méltányossági visszaváltást, mivel a nyugdíjasok a bérletet a lejártáig jogszerűen használhatják.
A folyamatban lévő és már elbírált kérelmek kapcsán az érintetteket közvetlenül fogják tájékoztatni - olvasható a BKK közleményében.
Április 30-a után a nyugdíjasok utazási kedvezményére a "nyugdíjasok utazási utalványa" helyett az "ellátottak utazási utalványa" jogosít majd fel. Az új típusú utalvány kiállításáról és megküldéséről a nyugdíjfolyósító tud részletes felvilágosítással szolgálni. A változások a kedvezményekre jegyzői igazolás alapján jogosult személyeket (aktív korúak ellátásban vagy rokkantsági járadékban részesülőket) nem érintik.
(Duna TV - Híradó)