Egy hete van az idősotthon üzemeltetőinek, hogy rendezzék a jogi helyzetet. Most a fővárosi önkormányzattal egyezkednek, lehet, hogy eredménnyel.
Már csak egy hetük maradt az Arany Alkony idősotthon üzemeltetőinek arra, hogy rendezzék a jogi helyzetet. Ha nem sikerül, április elején ezernél több idős ember kerülhet az utcára. Most a fővárosi önkormányzattal egyezkednek, lehet, hogy eredménnyel.
Az Arany Alkony Idősotthonba nem engedték be az MTI Hírcentrum stábját, folyamatosan biztonsági őrök állnak az ajtóban. Ezért csak az utcán találkozhatott a stáb a gondozottakkal. Az egyik idős nő azt mondta, hogy kétségbe van esve, mert minden pénzét az otthonra költötte, és ha áprilistól bezárnak, nem tud hova menni. Rengeteg pénzt fizettünk be, én is eladtam a kis 32 négyzetméteres lakásomat, befizettem és a nyugdíjam 80 százalékát fizetem – nyilatkozta.
A fővárosi kormányhivatal március közepén a rendezetlen jogi helyzet miatt a hónap végével visszavonta az Arany Alkony Idősotthonok működési engedélyét - így másfélezer idős ember otthona került veszélybe. A Magyarországi Református Egyház és más idősotthonok már elkezdtek ideiglenes helyeket kialakítani.
Sajnos nincs tökéletes megoldás. Úgy tudjuk megoldani, hogy már meglévő szobákba még egy ágyat beteszünk és olyan helyiségeket, amelyeket eddig nem használtunk ilyen célra, tehát könyvtárszobákat, társalgókat berendezünk ágyakkal – nyilatkozta Tarr Zoltán, a református egyház sajtószóvivője.
A fővárosi önkormányzatnál szombaton tartott egyeztetésen az a megoldási javaslat született, hogy a tulajdonosok új céget alapítanak, amelynek áprilisig kell beszerezne a szükséges működési engedélyt. Fülöp Róbert, a Medicatus Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: az engedélyező hatóság jóindulata szükséges ahhoz, hogy ilyen rövid időn belül meglegyenek az engedélyek.
Az MTI Hírcentrum információi szerint jövő héten újabb egyeztetések lesznek a főváros és az idősotthonok között, annak érdekében, hogy áprilistól egyetlen idős embernek se kelljen utcára kerülnie.
(Híradó)