Kiderült, a Soros György-féle Open Society Foundations támogatta huszonötezer dollárral a Civil Kontroll – Egymillióan a Demokráciáért mozgalmat.
Egyébként Soros György, illetve a hozzá köthető alapítványok a kiemelt támogatói a TASZ-nak, a Társaság a Szabadságjogokért elnevezésű cigányvédő szervezetnek is. A "gyöngyöspatai szegregáció" ügyét felkaroló "jogvédők" azt hazudják: pártoktól, politikai ideológiáktól és gazdasági érdekköröktől függetlenül dolgoznak. Ismert, a TASZ a Hír TV két műsorát is manipulációval vádolta meg, amiért bemutatta, hogy - sajnos - nincs szegregáció a gyöngyöspatai általános iskolában.A Magyar Nemzet információi szerint bár a szervezet feloszlott, a támogatás átutalt első részlete, 12 500 dollár náluk maradt.
A kormányellenes szerveződés feltehetőleg más formában tevékenykedik majd tovább, és azt állítják, a pénz megvan. A mozgalom meghatározó figurái egyben a Szolidaritás vezetőségének gerincét alkotják.
A Civil Kontroll – Egymillióan a Demokráciáért mozgalom (EMD) egy nemrég kirobbant pénzügyi botrány után oszlott fel. Képviselői ugyan azzal magyarázzák döntésüket, hogy az ügyészség nem vette nyilvántartásba az egyesületet, amit az eredeti feltételek szerint, az eredeti tagsággal már nem kívánnak újból kezdeményezni.
Korábban a Magyar Nemzet beszámolt arról, hogy nemcsak a Bajnai Gordon-féle Haza és Haladás Alapítványt támogatják súlyos milliókkal külföldről. Kiderült, az Egymillióan a Demokráciáért (EMD) nevű – kormányellenes – civil szerveződés is kapott huszonötezer dollárt egy külföldi szervezettől egy hazai alapítványon keresztül.
(MNO nyomán)