Orbán Viktor miniszterelnök és helyettese, Semjén Zsolt együtt fogadta szerda délután az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbiját a múlt heti jobbikos parlamenti felszólalás ügyében. Orbán megint megígérte, hogy a zsidó közösség biztonságát minden körülmény között garantálják. Érdekes módon a magyarokat valamiért nem akarja megvédeni a naponta fosztogató-gyilkolászó cigánybűnözőktől, sem Köves Slomó hazánkat bevallottan felvásárló fajtestvéreitől...

Nem engednek teret a szélsőséges indulatok elszabadulásának (értsd: a zsidóság bárminemű kritizálásának) - ígérte Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Köves Slomónak, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbijának, amikor fogadta hivatalában.
A találkozóról, amelyen részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is, az EMIH adott ki közleményt szerda este. Eszerint Orbán, megismételve keddi parlamenti felszólalását, közölte, hogy a zsidó közösség biztonságát minden körülmény között garantálni fogja.
A találkozón egyetértettek abban, hogy "az antiszemitizmus elutasítása nem lehet politikai hovatartozás kérdése" (magyarul a zsidók tetteiről csak ódákat szabad zengeni, bűneik elhallgatása pedig alap, ha egy párt porondon akar maradni - a szerk.). Köves Slomó pedig megismételte, hogy "az antiszemitizmus elleni küzdelem elsősorban nem a zsidó közösségek feladata, hanem az egész társadalomé" (nem elég tehát, hogy befognák a szánkat, még harcolnunk is kellene az igazság és az azt kimondók ellen - a szerk.).
Szerinte a múlt heti eset a jéghegy csúcsa, az Országházban az elmúlt időben "sorozatosan hangozhattak el rasszista felszólalások következmények nélkül", ezért arra kérte a miniszterelnököt, hogy maga, pártja és kormánya nevében is tegye egyértelművé a határvonalakat, amelyeket semmilyen körülmények között nem lépnek át.
(Origó nyomán)