Számos újabb adót vezet be a kormány, az energiaszolgáltatók jövedelemadóját pedig megnöveli. Valóban lesz mobil- és tranzakciós adó is. Kisebb meglepetésre ma tette közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium a Széll Kálmán-terv 2.0-ra keresztelt megszorító csomagját, amely tartalmazza az uniónak szánt "kohnvergenciaprogramot" és a Nemzeti Reformprogramot is.
A több száz oldalas dokumentumból kiderül, hogy elmarad a gazdaságpolitikai fordulat, a kormány továbbra is a bevételnövelő intézkedésekkel akarja elkerülni a túlzottdeficit-eljárást.
Öt új adót vezetnek be
A dokumentumból kiderül, hogy a kormány öt új adóintézkedésre építi a jövőt, amely az eddigi filozófiája szerint azt jelenti, hogy a munkára rakodó adókat és járulékokat csökkenti, de ezt a fogyasztást terhelő adók megemelésével ellensúlyozza.
Eszerint bevezetik a 0,1 százalékos pénzügyi tranzakciós adót, amelyet a vállalatoknak és a lakosságnak kell megfizetnie. Adót kell fizetni a készpénzfelvételre és befizetésre, a gazdasági szereplők banki átutalásaira, a csoportos beszedésekre, a bankkártyás vásárlásokra és a sárga csekkek után is.
Az adó bevezetéséből 130-228 milliárd forint bevételt vár a kormány. Számításaik szerint a 130 milliárd forintos bevétel eléréséhez az adó tranzakciónkénti értékét nem kevesebb, mint 30 ezer forintban maximalizálják. Ha ennél több bevételt akarnak, akkor az adó felső határa magasabb értékben kerül meghatározásra, és a tranzakciók után fizetett adót sávosan vezetik be. A dokumentum szerint elképzelhető, hogy az ATM-ből történő készpénzfelvételnél magasabb kulcsot határoznak meg, állításuk szerint így akarják ösztönözni az elektronikus vásárlást.
A dokumentumban nem szerepel a netadó, azonban már 2012-től bevezetnék a mobiladót, ami azt jelenti, hogy minden megkezdett perc és elküldött SMS/MMS után 2 forintot kellene fizetni. A kormány ebből idén 30 milliárd forintot, 2013-tól 52 milliárd forintnyi bevételt vár.
Az eredeti terveknek megfelelően 2012-ben kivezetik az energiaszektorra 2010-ben kivetett ágazati különadót, ugyanakkor duplájára, 16 százalékra emelik az energiaellátók 2009-ben bevezetett jövedelemadóját. Mindezzel 55 milliárd forintos többletbevételt vár a kormány.
A kormány 2014-ben kivezeti a bankadót, a biztosítókra újabb adót vet ki. Ugyan a kormány a dokumentumban úgy fogalmaz, hogy ez a biztosítási szektort érinti leginkább, mivel azt végső soron a lakosság fizeti meg. A baleseti adó mintájára – ami a kormány idén vezetett be, és lényege, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást adóztatják meg – újabb termékekre vet ki fizetési kötelezettséget. Így 10 százalékos adót kell fizetni a vagyon- és balesetbiztosítások után, a Casco esetében ez a mérték 15 százalékos, a kötelezőnél pedig meghaladja a 30 százalékot.
A kormány a fordított adózás bevezetését tervezi a gabona-, az olajosmag- és fehérjenövény szektorban, amelyből idén 10 milliárd forint többletbevételt várnak, jövőre pedig 15 milliárdot.
Megszüntetik a magányszemélyek 98 százalékos különadóját – amit a Fidesz vezetett be, és a 2 millió forint feletti bérekre vetették ki, a gyógyszertárak szolidaritási adóját és a katasztrófavédelmi hozzájárulást.
(HVG nyomán)
Kapcsolódó: