A Jobbik elnöke szerint a Széll Kálmán Terv 2.0 az elmúlt 20 év legnagyobb megszorító csomagja, amelynek bevezetésével eldőlt, hogy a kormány már nem az Európai Unióval folytat harcot, hanem a magyar társadalommal. Vona Gábor szerdai sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a Jobbik továbbra is ellenzi az újabb IMF-hitel felvételét.
A pártelnök leszögezte: a Jobbik az egyetlen párt, amely nem támogatja az IMF-tárgyalásokat, mert álláspontjuk szerint egy újabb hitellel nem lehet megoldani a gazdasági problémákat. Hozzátette: a gazdaság növekedését a Széll Kálmán Tervhez hasonló megszorítások sem oldják meg, hiszen amit az állam nyer az újonnan kivetett adókkal, azt elveszíti a növekvő recesszióval. A Jobbik szerint tehát az új intézkedések a gazdaság további csökkenését eredményezik, ez pedig újabb és újabb megszorításokhoz vezet majd. A pártelnök úgy véli: egyre több ember számára lesz az is világos, hogy Magyarország Európai Uniós tagsága a jelenlegi keretek között egyenlő a megszorításokkal.
Vona Gábor úgy fogalmazott: amit a kormány művel, az olyan "megszorítási hadjárat, amibe még Bokros Lajos is belepirulna". Szerinte a Széll Kálmán Terv egy "fordított Robin Hood-csomag", amely a szegényektől vesz el, és azt a gazdagok között osztja szét.
A Jobbik elnöke megismételte, hogy álláspontja szerint a jelenlegi helyzetre az államadósság újratárgyalása, a multinacionális tőke hazai szerepvállalásának újragondolása, a magyar föld megvédése és a keleti nyitás jelenthet megoldást.
(MTI)